назад

Захистити право на спадщину допоміг спеціаліст Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

spadschynaВ травні 2017 року до Менського місцевого центру з надання БВПД звернулась громадянка Ш. для отримання правової допомоги у вирішенні питання, пов’язаного з оформленням спадщини. Після смерті її батька відкрилась спадщина на належне йому майно, в тому числі і на житловий будинок. Вона, як спадкоємець за заповітом, звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та видачувідповідного свідоцтва. Незважаючи на те, що інших спадкоємців не було, нотаріус відмовив жінці у видачі свідоцтва у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів на даний будинок.

На підставі наказу Менського місцевого центру з надання БВПД від 04 травня 2017 року, інтереси громадянки Ш. під час вирішення даного питання представляв начальник відділу представництва Роман Драгун. Зібравши необхідний пакет документів, Роман Драгун звернувся до Менського районного суду Чернігівської області з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно.

В судовому засіданні було встановлено, що житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами відносно якого виник спір, станом на 15.04.1991 року мав статус колгоспного двору, що підтверджується випискою з погосподарської книги.

Згідно із Законом УРСР «Про сільську Раду народних депутатів трудящих УРСР» (від 02 червня 1968 року) кожна сільська рада вела погосподарські  книги. В заглавній частині особового рахунку записувались прізвище, ім’я по батькові глави сім’ї, на ім’я якого відкрито особовий рахунок (він і був власником будинку), іншим чином реєстрація  власності в сільській  місцевості передбачена не була за виключенням договорів дарування, міни, купівлі-продажу, пожиттєвого  утримування, спадкування.  З введенням в дію Закону України «Про власність» 1991 року та ЦК України 2003 року будь-якого іншого порядку реєстрації збудованих до 15 квітня 1991 року в сільській місцевості домоволодінь або їх перереєстрації не передбачено, самовільно збудованими вони також не являються, так як були збудовані та зареєстровані згідно діючого на той час законодавства.

Враховуючи роз’яснення, викладені в п.6 Постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22 грудня 1995 року зі змінами «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності», положення статей 17, 18 Закону України «Про власність» щодо спільної сумісної власності поширюються на правовідносини, які виникли після введення в дію цього Закону (з 15 квітня 1991 року).

Враховуючи надані докази, рішенням Менського районного суду Чернігівської області від 19 червня 2017 року позов про визнання права власності на спадкове майно задовольнили. За клієнткою визнали право власності на житловий будинок з надвірними будівлями.  

Звертайтесь за правовою допомогою до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд. 9, тел.: (04644) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.