назад

13312689 485326724991622 3581387138867548634 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з робочим візитом відвідали смс. Козова з метою надання юридичних консультацій місцевим жителям.

31 травня 2016 року у приміщенні Козівської селищної ради (вул. Дорошенка, 3) директор  місцевого центру Юрій Гордєєв та головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної правової допомоги та роботи з адвокатами Діана Базан провели виїзне консультування громадян.

До консультаційного пункту звернулися жінка з питанням стосовно податку на спадкування, яка є інвалідом 1 групи. Вона пояснила, що при зверненні в державну нотаріальну контору щодо спадкування майна від померлої матері їй назвали дуже високу для її рівня доходів суму податку, на що працівники центру пояснили, що особливою категорією спадкоємців для цілей оподаткування доходу, отриманого в результаті прийняття спадщини, є інваліди І групи та діти-інваліди, діти-сироти, а також діти, позбавлені батьківського піклування. Так, інваліди І групи, діти-інваліди, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування успадковують об’єкти нерухомості та рухомого майна з їхнього оподаткуванням за нульовою ставкою. Зазначені особи (за винятком дітей-інвалідів) користуються преференціями у вигляді ставки податку 0%.

Ще одна жителька Козової розповіла, що після смерті батька вона успадкувала половину однокімнатної квартири, інша ж половина дісталася мачусі, яка проживає у спірній квартирі на даний час і не допускає пасербицю користуватися її частиною житлової площі.

Директор центру надав роз’яснення, що відповідно до Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об’єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.06.2007 №55 здійснюється в судовому порядку із обов’язковим наданням Висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна або Висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об’єкта нерухомого майна. Тобто, у разі неможливості дійти до взаємної згоди чи домовленості таке питання підлягає вирішенню виключного в суді.

Цього ж дня, інтегратор Ірина Максимюк провела вуличне інформування громадян смт. Козова з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький.

Детальна інформація та координати за посиланням.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).