назад

З внутрішньо переміщеними особами говорили, як реалізувати право голосу на виборах 2019

VPO 3 MV vib 1В межах інформаційної компанії «Я маю право голосу!» начальник відділу правопросвітництва Третього одеського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап 15 лютого 2019 року провела круглий стіл з внутрішньо переміщеними особами в приміщенні громадської організації «Правозахисне товариство «Співдружність».

Конституція України гарантує громадянам України право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”.

Саме виборча адреса виборця є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

«Внутрішньо переміщені особи, громадяни, які в день виборів перебуватимуть за кордоном, у відрядженні, навчаються чи працюють не за місцем реєстрації, щоб реалізувати своє право голосу, мають тимчасово змінити місце голосування», – повідомила фахівчиня Центру.

Для цього необхідно:

  • до 25 березня особисто відвідати найближчий орган ведення Державного реєстру виборців (закордонну дипломатичну установу) та подати заяву за встановленим зразком;
  • пред’явити паспорт та документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідка з роботи, навчання, квитки тощо).

Для виборців, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях можуть не додавати до такої заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

  • за результатами розгляду заяви та відповідної перевірки її обґрунтованості та наявності підтверджуючих документів керівник органу ведення Реєстру видає наказ про тимчасову зміну місця голосування виборця;
  • тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням, виданим органом ведення Реєстру, підписаним його керівником та засвідченим печаткою цього органу. Посвідчення реєструється в журналі обліку посвідчень. Про отримання посвідчення виборець розписується в відповідному журналі;
  • з паспортом та посвідченням прийти на виборчу дільницю у день виборів.

Валерія Цап також зазначила, що тимчасова зміна місця голосування забезпечує включення виборця до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці (дільниці для голосування), утвореній на відповідних виборах або референдумі, тобто у разі призначення повторного голосування, необхідно буде заново проходити відповідну процедуру.

В рамках заходу також обговорювали, за які порушення на виборах передбачена кримінальна відповідальність.

Важливо:

Дізнатися, чи включено виборця до Державного реєстру виборців, та перевірити, чи правильно вказано в Державному реєстрі виборців прізвище, ім’я, по батькові та виборчу адресу виборця можна за допомогою он-лайн сервісу «Особистий кабінет виборця» (https://www.drv.gov.ua/ords/f?p=111:LOGIN) на веб-сторінці «Державний реєстр виборців» (www.drv.gov.ua).

VPO 3 MV vib 1

VPO 3 MV vib 2

За правовими роз’ясненнями та консультаціями можна звертатися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.