назад

Батьківські збори в ЗОШ № 50 пройшли за участі юристки системи БПД

image1Віднедавна Закон України «Про освіту» доповнено пунктом про булінг. Що це таке і яке покарання за це передбачається розповіла 12 лютого під час батьківських зборів у ЗОШ №50 міста Херсона начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко.

image2Варто сказати, що у фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області з педагогічним колективом загальноосвітньої школи № 50 налагоджена ефективна комунікація, завдяки, у тому числі, роботі заступника директора з виховної роботи Галини Миколаївни Кубах, яка запропонувала Олені Іпатенко зустрітися з батьками і відповісти на їх запитання.

Батьки школярів 5-х та 6-х класів дізналися також про новели в законодавстві, які стосуються булінгу в учнівському середовищі, у тому числі про права та обов’язки батьків у сфері протидії та запобігання цькуванню та дослідили причини, які призводять до цькування. Це людська нерівність, формування ієрархії в дитячому колективі, ставлення до насилля у самому суспільстві, а також сімейне виховання – насилля в родині, авторитарний стиль виховання, гіперопіка над дитиною, відсутність комунікації «батьки-діти».

image3Окрему увагу юристка приділила питанням, які зацікавили всіх батьків, надавши важливі рекомендації.

Якщо ваша дитина стала жертвою булінгу?

  1. Зберігайте спокій, будьте терплячими, не потрібно тиснути на дитину.
  2. Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її, а готові вислухати і допомогти.
  3. Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою в разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона).
  4. Повідомте керівництво навчального закладу про знущання і вимагайте належного врегулювання.
  5. Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може зайняти деякий час.

У разі, якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – повідомте поліцію.

Якщо ваша дитина агресор?

  1. Відверто поговоріть з дитиною про те, що відбувається, з´ясуйте мотивацію її поведінки.
  2. Уважно вислухайте дитину, з повагою поставтеся до її слів.
  3. Поясніть дитині, що її дії розцінюються як насильство, за вчинення якого наступає відповідальність.
  4. Чітко і направлено попросіть дитину припинити таку поведінку, але не погрожуйте обмеженнями і покараннями. Повідомте їй, що будете спостерігати за її поведінкою.
  5. Зверніться до шкільного психолога і проконсультуйтеся стосовно поведінки дитини під час занять – агресивна поведінка і прояви насильства можуть бути ознакою серйозних емоційних проблем.

Пам´ятайте: дитина-агресор не зміниться відразу – це тривалий процес, який передбачає витримки і терпіння.

image4Звертаючись до батьків, Олена Іпатенко нагадала, що доки дитині не виповнилося 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки: «Якщо ваша дитина порушує права іншої дитини, вчиняє над нею насильство, батьки можуть бути притягнути до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності».

Окрім того, Олена Іпатенко коротко розповіла про систему безоплатної правової допомоги та як вона представлена на Херсонщині, а по завершенні зустрічі вручила батькам буклети системи БПД і проекту «Я МАЮ ПРАВО!».