назад

За участю юристки системи БПД в Одеській філії Одеського обласного центру зайнятості пройшов захід, присвячений питанню дискримінації за віком на ринку праці

Сьогодні питання дискримінації за віком на ринку праці є достатньо поширеним явищем, однак є абсолютно недопустимим, оскільки людина має право працювати та заробляти собі на життя у будь-якому віці, розкриваючи свої трудові здібності та потенціал. Проте, деякі роботодавці не розглядають людей поважного віку як потенційних працівників.

Тому у філії Одеського обласного центру зайнятості за участю юристки Одеського бюро правової допомоги Анни-Марії Стрембій пройшло засідання клубу «Жіноча ліга», під час якого обговорили питання: «Вікові обмеження при прийнятті на роботу».

У заході також брали участь представниця уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області, представники Головного управління Держпраці в Одеській області та безробітні.

Дискримінація за віковою ознакою у сфері праці в Україні законодавчо заборонена. За законом в оголошеннях про вакансію заборонено зазначати обмеження щодо віку кандидатів (стаття 24-1 Закону України «Про рекламу»). Але багато громадян усе ще відчувають на собі вікову дискримінацію і, як наслідок, стикаються зі складнощами в пошуку роботи, зокрема, після перерви в роботі або при бажанні чи необхідності поміняти фах тощо”,- зазначила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області.

Представники Головного управління Держпраці в Одеській області розповіли, що у разі порушення роботодавцями вимог щодо зазначення віку в оголошеннях про вакансію вони зобов’язані сплатити штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2023 – 67 тис. грн).

Фахівчиня бюро надала чіткий алгоритм дій, як захистити свої права, якщо під час співбесіди людина дізнається, що їй відмовляють у прийнятті на роботу через вік:

  1. Подати роботодавцю письмовий запит з проханням надати письмову відмову у прийнятті на роботу із зазначенням відповідної причини.
  2. Скерувати поштою або в електронному вигляді звернення з викладенням факту дискримінації до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8, hotline@ombudsman.gov.ua).
  3. Звернутись з письмовою скаргою до територіального підрозділу Державної служби України з питань праці (з переліком територіальних органів Держпраці можна ознайомитись за посиланням: https://dsp.gov.ua/kontaktna-informatsiia-terytorialnykh/),які відповідно до законодаства зобов’язані провести перевіку та у випадку підтвердження факту дискримінації – накласти штраф.
  4. Звернутися до суду в 3-місячний термін з дня відмови у прийнятті на роботу.

Довести факт дискримінації під час прийняття на роботу доволі складно. Навряд чи роботодавець напряму буде обґрунтовувати відмову у прийнятті на роботу чинниками, які можуть бути оцінені як дискримінаційні. Зазвичай відмовляють, тому що «вчора вакансію було зайнято» або «потреби у такій посаді вже немає». При цьому отримати під час співбесіди письмову відмову у прийнятті на роботу практично нереально. Виключенням є випадки працевлаштування за направленнями органів Державної служби зайнятості, коли заповнюється корінець направлення на роботу щодо відмови в укладенні трудового договору», – розповіла юристка.