назад

За вчинення булінгу доведеться платити

284-1Залякування, знущання, побиття, псування майна – це не дії злочинців, а те, що відбувається серед учнів у школах. Всі ці поняття об’єднує один термін – «булінг». Протягом 23 – 24 січня 2019 року на базі Чернівецької гімназії № 1 та Чернівецької спеціалізованої школи ОРТ № 41 проведено цикл виховних годин з учнями шкіл на тему «Булінг – це не круто. Подолаємо його разом!».

Згідно із законом, булінг стосується тільки учасників освітнього процесу – школярів та вчителів. Жертвою булінгу може стати як учень, так і вчитель. У законі вказано, що принаймні один з учасників конфлікту має бути неповнолітнім.

284-2

Вчинення булінгу тягне за собою штраф від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. За повторне цькування або булінг групою осіб штраф становитиме вже від 1700 до 3400 грн. Водночас Кодексом про адміністративні правопорушення передбачено покарання за приховування випадків булінгу працівниками освітнього закладу. Так, керівнику закладу, який не повідомив про цькування, загрожує штраф від 850 до 1700 гривень або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти відсотків від заробітку.

284-3

«Наслідки булінгу можуть бути різними. Його жертви зазнають чимало страждань. Це і зниження самооцінки, поганий сон та апетит, тривожність, думки про самогубство; постраждалі від цькувань можуть вдаватися до вживання алкоголю та паління. Явище булінгу поширене, але в наших силах його зупинити. Головне – не лишатися осторонь, адже сьогодні ти – спостерігач, а завтра – жертва. Кожен із нас рівний у своїх правах. Ми схожі і водночас такі різні. Хтось високий, а хтось ні. Ти вмієш жартувати, а я ні. Перелік таких порівнянь можна продовжити, але ми маємо поважати один одного», – пояснила дітям головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля.

284-4

Булінг супроводжується реальним фізичним або психологічним насиллям: жертву висміюють, залякують, дражнять, шантажують, б’ють, псують її речі, розповсюджують плітки про неї, бойкотують, оприлюднюють особисту інформацію та фото в соціальних мережах.

«Якщо ви стали свідками булінгу у школі, передусім потрібно розповісти про це батькам, учителю, психологу або безпосередньо директору. Окрім цього, можна звернутись до будь-якого підрозділу Національної поліції України або до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги», – роз’яснили учням працівники сектору зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернівецькій області ДПП.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).