назад

Забезпечення доступу до БПД вразливих категорій населення: виїзний прийом до внутрішньо переміщених осіб за місцем їх проживання

vyizn pryyom 2MC pereselenci 119 вересня 2016 року фахівці Другого Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Анастасія Арцимович спільно з головним спеціалістом відділу  Олександром Зінькевичем  здійснили виїзний прийом до внутрішньо переміщених осіб за місцем їх компактного проживання – у ДП “Клінічний санаторій ім. Пирогова”. 

Враховуючи те, що до 01.10.2016 внутрішньо переміщені особи будуть вимушені покинути санаторій та змінити місце свого постійного проживання, їх цікавило головне запитання: чи є підставою для припинення надання щомісячної адресної правової допомоги зміна місця проживання? Куди та які документи необхідно подати аби виплата такої допомоги не припинялись?

Так, до відома присутніх було доведено, що постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 затверджено Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Цей порядок визначає механізм надання такої допомоги.

Грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі – уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Пункт 12 Положення містить вичерпний перелік підстав припинення виплати грошової допомоги, якими є:

– подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;

– надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції чи населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють;

– зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;

– виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

Таким чином, зміна місця проживання особи, яка перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа, не є підставою для припинення виплати щомісячної адресної допомоги.

У цьому випадку, така особа відповідно до вимог п. 7 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 209, зобов’язана повідомити про зміну місця проживання уповноваженому органу, який здійснює облік внутрішньо переміщених осіб, за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

Наприклад, у разі зміни місця проживання вимушеного переселенця у м. Одесі, таке повідомлення необхідно подати до відповідного районного Управління соціального захисту населення Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради.

vyizn pryyom 2MC pereselenci 1 vyizn pryyom 2MC pereselenci 2
















vyizn pryyom 2MC pereselenci 3

За правовою допомогою можна звернутися до Другого місцевого центру за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Телефони: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.

Електронна адреса: odesa2.odesa@legalaid.gov.ua

Skype: legalaid_odesa2

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103