назад

Забезпечення прав затриманих як пріоритет діяльності системи БПД

1

16 жовтня в ІТТ м. Сарни директор Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області та працівники Сарненського МЦ БВПД взяли участь у презентації системи Custody Records . Систему презентували також : Руслан Стрельбіцький заступник начальника ГУНП в Рівненській області, Євген Леванцов, тимчасово виконуючий обов’язки начальника УЗПЛ НП, Юрій Бєлоусов, виконавчий директор ГО “Експертний центр з прав людини”, Микола Сіома, директор Української фундації правової допомоги та Василина Яворська, менеджер проекту “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження».

2

Як розповів журналістам під час брифінгу Юрій Бєлоусов, завдяки роботі системи Custody Records, затриманий буде захищений від неправомірних дій з одного боку працівника поліції та постійно перебуватиме під наглядом інспектора з прав людини. З іншого боку – система також захищає працівників поліції від неправдивих звинувачень з боку затриманих. Сарни – це вже третє місто в Україні, де запрацює система Custody Records. Відтепер всі відомості про затриманого міститимуться в електронній базі, а не на папері, а відтак відповідні органи зможуть подивитися, що відбувається в камері ІТТ з будь-якої точки України, а сам затриманий може зв’язатися через мікрофон у камері з черговим.

3

– Нам потрібно було адаптувати досвід Британії до українських реалій, – зазначив Микола Сіома, – наша модель переймає усі найкращі напрацювання поліції Британії і повністю адаптована під українську дійсність. Система дозволяє фіксувати усі дії щодо затриманих осіб і створює безпечні умови їх перебування під наглядом поліції.

4a

Василина Яворська, менеджер проекту “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження” розповіла, що цінність проекту не тільки у впровадженні системи, але й у людях, які пройшли спеціальні навчання і працюватимуть з нею.

5

У свою чергу директор регіонального центру Василь Овдіюк під час прес- конференції та круглого столу зупинився на таких питаннях, як своєчасне забезпечення затриманих осіб права на захист та на ролі адвокатської системи БВПД у відновленні порушених прав, а взаємодія із інспекторами дотримання прав людини в ІТТ та використання даних системи допоможуть своєчасно виявити та усунути порушення прав громадян.