назад
09.07.19

Заходи в рамках інформаційної кампанії “Відповідальне батьківство”

05 липня 2019 року головним спеціалістом відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергієм Михликом, разом зі спеціалістами служби у справах дітей Драбівської райдержадміністрації у приміщенні зазначеної установи проведено робочу нараду та прийом громадян щодо забезпечення реалізації прав дитини.
Право на вільний вибір місця проживання є одним із основних прав людини. Згідно ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», кожен громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані зареєструвати своє місце проживання. Місце проживання дитини має відповідати місцю проживання її батьків або одного з них.
Сімейним кодексом передбачено, що місце проживання дитини визначається за домовленістю батьків.
Згідно п.18 постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 року № 207, реєстрація місця проживання малолітньої дитини з матір’ю чи з батьком проводиться за письмовою згодою іншого з батьків.
У випадку, якщо батьки не проживають разом та не домовились з ким саме буде проживати дитина, спір між ними вирішується органом опіки та піклування або судом (ч. 2 ст. 161 Сімейного кодексу України).
Батьки дитини мають однакові права щодо її виховання та спілкування. Однак, бувають випадки, коли один з батьків, зловживаючи своїми правами, порушує інтереси дитини.
Постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаних із захистом прав дитини» визначено процедуру вирішення спору щодо місця проживання дитини.
Так, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (при наявності), копію свідоцтва про народження дитини, довідку з місця навчання, виховання дитини, довідку про сплату аліментів (при наявності).
Під час розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини служба у справах дітей керується її інтересами з урахуванням рівних прав та обов’язків матері та батька щодо дитини.
Працівник зазначеної служби проводить бесіду з батьками, дитиною та складає акт обстеження умов проживання.
Під час розгляду питання про визначення місця проживання дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан її здоров’я, факти вчинення домашнього насильства та інші обставини.
Місце проживання дитини не може бути визначено з тим з батьків, який не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або вживає наркотичні засоби, своєю поведінкою може зашкодити здоров’ю та розвитку дитини.
Після обстеження житлово-побутових умов, проведення бесіди з батьками та дитиною служба у справах дітей складає висновок про визначення місця проживання дитини та подає його органу опіки та піклування для прийняття відповідного рішення.
Якщо встановлено, що жоден з батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, служба у справах дітей подає клопотання до відповідних органів про позбавлення таких батьків батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав.