назад

15697473 564989997025294 5504979389666055693 n

З нагоди проведення тижня права, що відбувався з 5 по 9 грудня по всій Україні, працівники Лановецького бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли активну участь в організації правопросвітницьких заходів для учнів навчальних закладів Лановеччини.

Зокрема, 5 грудня головний спеціаліст бюро Оксана Жмака провела бесіду з учнями 7-Б класу навчально-виховного комплексу «Лановецька ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів – ліцей ім. Юрія Коваля» на тему: «Право знати свої права». На прикладі однієї з народних казок, де мстивий король, щоб позбутися нескорених підлеглих, доручив їм виконати завдання із тим, щоб «піти туди – не знаю куди, принести те – не знаю що», фахівець бюро роз’яснила учням наскільки важливо знати свої права.

“З людиною, яка не знає своїх прав, в тому числі обов’язків, можна вчиняти будь-які неправомірні дії, примушувати таку людину до незаконних діянь і навіть ініціювати війни. Використання правової незахищеності та необізнаності людей тривало та продовжує тривати у тих країнах, де режим правління наближений до тоталітарного”. — зазначила Оксана Жмака.

15590419 564990000358627 7713385619894870344 n

Оксана Жмака також повідомила ліцеїстам: “Є такий афоризм: «Для того, щоб Закон підіймав вас – частіше підіймайте Закон». Поінформована щодо своїх прав людина має більше шансів почуватися захищеною. Держава повинна забезпечувати обізнаність громадян про їх права на підставі договірних відносин. Незнання закону не звільняє від відповідальності, знання ж закону допоможе користуватися своїми правами в повному обсязі. Якщо особа усвідомлюватиме свою відповідальність, це допоможе їй уникнути неправомірних вчинків”.

Стаття 57 Конституції України передбачає: «Кожному гарантується право знати свої права і обов’язки. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними».

“Свобода не може бути справжньою, якщо людина не буде знати на що вона має право, а що є її обов’язком. Про права та свободи, обмеження чи зміну обсягу права, про зміну правил і норм поведінки держава повинна інформувати кожного”. — повідомила працівник бюро.

“Наприклад, якщо у школі змінюються правила оцінювання, звільняють вчителів, запроваджують нові предмети, замінюють підручники тощо – про це мають доводити до відома учнів через дошку оголошень, або ознайомлюючи учнів з наказами та розпорядженнями директора. — додала Оксана Жмака. — Крім того, кожен учень та/або його батьки повинні мати право та час, щоб оскаржити такі рішення, якщо вони з ними категорично не згодні”. — закінчила вона.

7 грудня у Лановецькому бюро правової допомоги відбувся День відкритих дверей для учнів Лановецької філії Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Керівник Лановецького бюро правової допомоги Олена Радосюк підготувала для учнів коледжу урок на тему: «Ти – людина, значить маєш права».

Очільниця бюро наголосила: “Закони України набувають чинності через 10 днів після їх офіційного оприлюднення, якщо інше не визначено самими законами, але не раніше дня їх опублікування. Офіційним є опублікування в таких друкованих виданнях: газета «Голос України»; газета «Урядовий кур’єр»; «Відомості Верховної Ради України»; «Офіційний вісник України»”.

15622580 564989993691961 9089676684672439532 n

Олена Радосюк також озвучила учням результати роботи бюро правової допомоги за останні три місяці та наочно продемонструвала як користуватися електронними сервісами Міністерства юстиції.

З метою узагальнення знань про права і обов’язки людей, Олена Радосюк роз’яснила учням, що кожна людина від народження має природні права. З її слів, усі вони закріплені в Конвенції про права дитини, яка прийнята міжнародним товариством. У Конвенції йдеться, що першим і головним правом людини є її право на життя, право на власну гідність та волю. Людина має право вільно обирати: де вчитися, де працювати, має право на приватну власність і таємницю приватного життя. Олена Радосюк підсумувала, що “держава та закони мають охороняти права людини”.

8 грудня 2016 року Олена Радосюк провела правовий урок з учнями 8 класу Юськовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Керівник бюро ознайомила школярів з основними завданнями та цілями безоплатної правової допомоги, видами правових послуг, які надає Лановецьке бюро правової допомоги, окреслила поняття первинної та вторинної правової допомоги, а також зазначила категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно із ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”. Наостанок Олена Радосюк проінформувала школярів про основні права людини, серед яких: право на життя; право на ім’я та набуття громадянства; право на збереження своєї індивідуальності.

Лановецьке бюро правової допомоги розташоване за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел.: (03549) 2-24-59. Адреса Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.