назад

Захисти себе від проявів домашнього насильства

ditina-nasilstvo-890x395Насильство в родині є поширеним явищем і в Україні, і в цілому світі.Тільки за даними Організації Об’єднаних Націй (ООН), майже кожна третя жінка у світі стикається з проявами домашнього насильства, як правило фізичного, психологічного та сексуального. На жаль, більш ніж половина потерпілих від домашнього насильства не заявляють в органи поліції.

         Так за даними Національної поліції України в 2015 році зареєстровано 116 547 заяв і повідомлень про факти насильства в сім’ї та 66 572 особи були взяті на облік, як такі, що вчинили насильство в сім’ї. В 2016 році підрозділами Національної поліції України було вже отримано заяв і повідомлень понад 127 000 щодо фактів насильства в сім’ї.

         Заходи, які були регламентовані в Законі України «Про попередження насильства в сім’ї» від 2001 року на практиці ефективності не давали. Зміни, які відбулися наприкінці 2017 року у законодавстві із прийняттям нового Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», заклали нову основу впровадження європейської практики протидії і запобіганню домашньому насильству.

         В національне законодавство України впроваджено нові механізми і заходи, які повинні зменшити випадки домашнього насильства. Так, сьогодні поліція має право винести терміновий заборонний припис на декілька діб для того, щоб кривдник, який вчинив домашнє насильство не наближався, не проживав або навіть не спілкувався з потерпілою особою.

         Суд відповідно до нового законодавства може також винести обмежувальний припис на термін від одного до шести місяців, тимчасово обмеживши його проживання, спілкування, вплив, наближення, відчуження майна потерпілої особи.

         До вирішення питань захисту потерпілих осіб від проявів домашнього насильства активно долучилися Другий запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

16865128 1855588894721259 5359393205947034627 nКожен рік в Україні реєструється десятки тисяч випадків насильства в родині. Жінки та діти залишалися наодинці з проблемою, яка в деяких випадках призводила до тяжких фізичних та психологічних наслідків. Добре, що сьогодні центри безоплатної вторинної правової допомоги є уповноваженими на надання правової допомоги потерпілим від проявів домашнього насильства. Також, доцільно зазначити, що Другий запорізький центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги має позитивну практику у сфері запобігання і протидії домашньому насильству. Адвокат центру Ірина Лічман неодноразово захищала права потерпілих та змогла отримати кілька обмежувальних приписів стосовно кривдників, які вчиняють домашнє насильство, – коментує директор Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Вітько.

         – Під час виконання доручень центру та роботи з потерпілими особами, можна зазначити, що свідками домашнього насильства є також діти. Так, неодинокою спостерігається практика, коли переважно чоловік допускає фізичне та психологічне насильство над дружиною, чим створює нестерпні умови для розвитку дитини. Жінки вимушені терпіти і залишатися на одинці з проблемою, яка призводить до нелюдського життя, а інколи виливається в тяжкі фізичні та психологічні наслідки, – розповідає адвокат Ірина Лічманiryna-lichman

        Сьогодні, адвокати та працівники центру мають напрацьовані практичні навички щодо підготовки процесуальних документів щодо розлучення, стягнення аліментів, стягнення заборгованості по аліментах та видачі обмежувального припису на кривдників. Так, на початку 2018 року Шевченківський районний суд м. Запоріжжя та Ленінський районний суд м. Запоріжжя задовольнили вимоги клієнтів та заборонили чоловікам перебувати в місцях спільного проживання, навчання, роботи та наближатися на відстань ближче ніж на сто метрів до жінок та дітей. Тому, враховуючи практику, кожна особа має право звернутися та надати документи для отримання безоплатної вторинної правової допомоги та захисти себе і дітей від кривдника.

        26229720 1912384469075267 3984580980679825750 n – Новоприйнятий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», надав можливість протидіяти та запобігти явищам домашнього насильства не тільки державному сектору та органам місцевого самоврядування, а також представникам громадських організацій, – підкреслює заступник начальника відділу представництва Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Бабак – Для реалізації права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, потерпіла особа від домашнього насильства повинна підтвердити свій статус у відповідності до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу.

Документами для підтвердження статусу потерпілої особи від домашнього насильства можуть слугувати:

  1. Витяг з ЄРДР, де вказано, що злочин скоєно в результатів домашнього насильства; 
  2. Корінець від талону-повідомлення про вчинення кримінального або адміністративного правопорушення, пов’язаного з домашним насильством від органів Національної поліції України; 
  3. Копія наказу Служби у справах дітей про взяття дитини на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах з підстав скоєння домашнього насильства; 
  4. Копія акту отримання усної заяви та повідомлення про вчинення насильства в родині або реальну загрозу його вчинення або акт з’ясування обставин вчинення насильства в родині або реальної загрози його вчинення; 
  5. Копія термінового або обмежувального припису; 
  6. Направлення родини (особи) до іншого суб’єкта із зазначенням про факт домашнього насильства.

         Нагадуємо, що Ви або Ваші близькі можете звернутися за правовим захистом до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: