назад

Заповіт чи договір дарування?

193-1При бажанні передати нерухоме майно виникає запитання, як це краще зробити: подарувати чи заповісти. Щоб правильно вибрати спосіб, необхідно знати правову природу договору дарування та заповіту. В чому ж відмінність між ними? Які витрати матимуть сторони та які правові наслідки вчинення цих дій? Про це говорили 22 серпня 2018 року із колективом Сторожинецької районної центральної бібліотеки в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Договір дарування та заповіт мають головною метою перехід права власності від однієї особи до іншої. За договором дарування право власності на майно переходить від дарувальника до обдаровуваного, за заповітом – від спадкодавця до спадкоємця. При даруванні право власності набувач майна отримує ще за життя дарувальника, а ось за заповітом право власності переходить виключно після смерті спадкодавця. Задля того, щоб зробити правильний вибір, необхідно проаналізувати усі критерії.

Договір даруванняце договір, за яким одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

193-2

Заповітце особисте розпорядження фізичної особи на випадок її смерті.

«Заповіт передбачає значну свободу вибору для спадкодавця. Він може скласти один заповіт, а може й двадцять один, визначити виконавця заповіту, спадкоємців. Спадкодавець у праві змінити або скасувати своє рішення в будь-який момент (що на практиці нерідко і робиться в останні роки життя). Натомість скасувати договір дарування практично неможливо, якщо немає надзвичайно вагомих обставин. Як, наприклад, недієздатність на момент вчинення правочину (складання договору)», – пояснила фахівець Сторожинецького бюро правової допомоги Габріела Іринич.

Після проведення семінару охочі отримали консультації з питань правового характеру. Насамкінець присутнім нагадали про можливість звернення за правовою допомогою до Сторожинецького бюро правової допомоги.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.
До працівників Сторожинецького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а, тел.: (03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).