назад

Засудженим про порядок зарахування до страхового стажу періоду роботи під час відбування покарання у виправній колонії

13322171 487168891474072 8640275176424301079 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з адвокатами, що співпрацюють з місцевим центром відвідав Збаразьку виправну колонію з метою розширення доступу до безоплатної  вторинної правової  допомоги засуджених.

Так, 02 червня 2016 року директор місцевого центру Валентина Вербицька спільно із адвокатами, що надають безоплатну вторинну правову допомогу Володимиром Пугачем та Андрієм Русином відвідали Збаразьку виправну колонію № 63 управління Державної пенітенціарної служби України у Тернопільській області та провели робочу зустріч з начальником колонії полковником внутрішньої служби Андрієм Макаром та заступником начальника по соціально-виховній та психологічній роботі підполковником внутрішньої служби Людмилою Леськів.

13346828 487168894807405 8104156418268386941 nЗбаразька виправна колонія № 63 є колонією мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання жінок, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі, у тому числі дільниця соціальної реабілітації та міжобласна спеціалізована туберкульозна лікарня при установі для жінок засуджених до позбавлення волі на певний строк, які хворі на туберкульоз.

Валентина Вербицька розповіла жінкам, що згідно ст. 14 п. 7 Закону « Про безоплатну правову допомогу» засуджені до покарання  у  вигляді позбавлення волі мають право на всі види правових  послуг,  передбачених ч. 2 ст. 13 цього Закону: захист, здійснення  представництва інтересів осіб,  що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу,  в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

В. о. директора місцевого центру та адвокати відповіли на питання присутніх. Засуджених цікавило зарахування до стажу роботи необхідного для призначення пенсії періоду перебування в місцях позбавлення волі та мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії.

Жінкам розповіли, що відповідно  статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України, статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» час роботи засуджених у період відбування покарання у вигляді позбавлення волі зараховується до стажу роботи для призначення трудової пенсії за умови сплати ними страхових внесків.

Також, згідно статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

У разі, якщо особа не набула 15 років страхового стажу, органами соціального захисту населення їй може бути призначена державна соціальна допомога відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).