назад

Завдяки адвокату вдалося здійснити перерахунок та виплату недоплаченої разової щорічної грошової допомоги учаснику бойових дій

OlgaДо Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин К. (категорія: ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») для надання правової допомоги у справі про визнання дій протиправними та зобов’язання здійснити нарахування та виплату недоплаченої щорічної разової грошової допомоги до 05 травня як учаснику бойових дій.

Центром було прийняте рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення № 0301-0129440-01 від 05 жовтня 2016 року адвокату Ользі Дунець.
Ознайомившись із матеріалами справи, адвокатом було підготовлено та подано суду адміністративний позов до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Нововолинської міської ради Волинської області.
В обґрунтування позовних вимог, адвокат зазначила, що її клієнт є учасником бойових дій та звертався до відповідача про проведення перерахунку та виплату йому разової щорічної (до 05 травня) грошової допомоги у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідач відмовив йому у проведені перерахунку, поінформувавши про те, що такий перерахунок провести неможливо, посилаючись на Постанову КМУ від 02 березня 2016 року № 141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до яких йому нараховано та виплачено разову грошову допомогу в розмірі 920 гривень.
Виходячи із загальних засад пріоритетності законів над підзаконними нормативними актами, суд дійшов висновку, що при вирішенні даного спору застосуванню підлягає саме Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
07 листопада 2016 року Нововолинський міський суд виніс постанову, якою задовольнив позов повністю. Визнав відмову Управління праці та соціального захисту населення протиправною та зобов’язав здійснити перерахунок та виплату недоплаченої разової щорічної грошової допомоги до 05 травня 2016 року у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком з урахуванням раніше виплачених коштів.

Довідково:
Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19.
Тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16
e-mail volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.gov.ua
Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД