назад
08.06.18

Завдяки діям працівника центру сім’я не втратила квартиру

Vinnytsia Levytskyi

«Банк відбере будинок!» – цю фразу чують часто і не менше людей стикаються з такою ситуацією. Непоодинокими є випадки укладення кредитного договору під заставу нерухомого майна та в подальшому стягнення його банком через суд в рахунок погашення заборгованості. В подібній ситуації опинилася мешканка м. Вінниці, однак завдяки компетентним діям працівника Вінницького місцевого центру Олександра Левицького нерухомість залишилася при власниці.

Пані Ольга (ім’я змінене з етичних міркувань) уклала у 2005 році з ПАТ КБ “Приватбанк” іпотечний кредит на суму 50 тисяч доларів, з яких більше половини вже виплатила. У 2013 році за позовом банку суд прийняв рішення квартиру стягнути та виселити сім’ю пані Ольги без надання іншого житла. Однак ухвалою того ж суду було відстрочено виконання зазначеного рішення до закінчення дії Закону України “Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в забезпечення кредитів в іноземній валюті”.

Тому сім’я спокійно проживала в даній квартирі, поки у 2016 році не прийшло повідомлення від банку про рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, прийнятого приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу. На підставі такого рішення власником квартири стало ПАТ КБ “Приватбанк”.

Пані Ольга не розгубилася та звернулася до Вінницького місцевого центру з надання БВПД за правовою допомогою. Їй був призначений представник центру Олександр Левицький. Працівник центру склав та подав до Вінницького міського суду позов про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Однак рішенням суду в задоволенні позову було відмовлено.

Вважаючи, що рішення суду є незаконним та необґрунтованим, Олександр Левицький оскаржив його в апеляційному суді. В своїх доводах він посилався на те, що приймаючи рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, приватний нотаріус не звернув увагу на те, що ПАТ КБ “Приватбанк” не подано документів у повному обсязі. Крім того, матеріали реєстраційної справи не містять будь-яких даних про існуючу заборгованість пані Ольги та повідомлення про усунення порушень. Також, приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу провів державну реєстрацію права власності поза межами області, в межах якій розташована квартира.

Таким чином, у результаті ґрунтовної підготовки та якісної роботи фахівця центру, Апеляційний суд Вінницької області прийняв рішення про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Квартира повернулася законному власнику – пані Ользі.

Довідково.

Обґрунтування правової позиці:

  1. Закон України “Про іпотеку”.
  2. Закон України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.
  3. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1127 “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Нагадуємо, що Вінницький місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Порика 29, тел. (0432) 56-01-80.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106