назад
06.03.17

Завдяки роботі адвоката з Кіровоградщини, жінка отримала можливість оформити субсидію

01До Світловодського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД звернулася жінка з проханням надати їй правову допомогу у справі про усунення перешкод в користуванні житлом. Представляла інтереси клієнтки адвокат Наталія Задорожня.
28 листопада 2016 року  до Світловодського бюро правової допомоги звернулася жителька с. Велика Андрусівка Світловодського району з проханням допомогти зняти з реєстраційного обліку її сина,  так як вона не має можливості оформити субсидію на комунальні послуги та розпорядитися своїм майном.
Для надання безоплатної правової допомоги клієнтці 02.12.2016 року  дорученням  № 336 Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було призначено адвоката Наталію Задорожню.
Ознайомившись з матеріалами справи, адвокат з’ясувала, що син клієнтки не проживає за місцем реєстрації з  вересня 2015 року. Ця інформація була підтверджена довідкою Великоандрусівської сільської ради. Також, син   клієнтки не здійснював плату за користування житлом і комунальні послуги, не ніс інших витрат по утриманню житлового приміщення та не приймав участі у спільному побуті. Будинок належить громадянці М. на підставі договору дарування.
Наталія Задорожня підготувала та подала до суду цивільний позов про усунення перешкод в користуванні  житловим приміщенням, з зняттям особи з реєстрації.
Відповідно до ч. 1 ст. 71 ЖК України,  при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім’ї за ними зберігається житлове приміщення протягом шести місяців.  Відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі рішення суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.
За положеннями ст. 383 ЦК України та ст. 150 ЖК України, власник квартири має право користуватися помешканням для власного проживання, проживання членів сім’ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд.
Відповідно до ст. 405 ЦК України, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.
3 лютого 2017 року, розглянувши всі матеріали по справі,  Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області  позов задовільнив, визнавши відповідача таким, що втратив право користування житлом.
До Світловодське бюро правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А.
Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Олександрія вул. Першотравнева, 18, тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.