назад

Зборівський «офіс справедливості» взяв участь у проведенні заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права

15672626 564676110390016 3873566868391726273 n

Зборівський «офіс справедливості» продовжив проведення заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права. Зокрема, 5 грудня головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник взяла участь у круглому столі на тему: «Соціально-правовий статус неповнолітніх». Захід відбувся в приміщенні Зборівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

На круглому столі були присутні: в.о. начальника служби у справах дітей Зборівської районної державної адміністрації Марія Задорожна, інспектор Зборівського відділення поліції Тернопільського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Тернопільській області Людмила Лакотська, вчитель правознавства Зборівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Надія Борисюк та учні 9 класів.

Марія Колісник ознайомила учнів з міжнародними нормативно-правовими актами, нормами національного законодавства, що забезпечують основні права, свободи, законні інтереси та захист неповнолітніх в Україні. Ними є Конституція України, а також Конвенція ООН про права дитини.

15284130 564676050390022 4050185169560185446 n

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають:

•діти-сироти;

•діти, позбавлені батьківського піклування;

•безпритульні діти;

•діти, які можуть стати або стали жертвою насильства в сім’ї.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги законні представники дитини подають такі документи:

-паспорт або інший документ, що посвідчує особу законного представника;

-документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);

-рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

-заява або повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальну загрозу його вчинення, складені в довільній формі —  у разі звернення до бюро правової допомоги законних представників дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї.

Окрім того, головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник, спільно з в.о. начальника служби у справах дітей Зборівської районної державної адміністрації Марією Задорожною провели 7 грудня урок правових знань серед учнів 9-10-тих класів на тему: «Конституційні права, свободи та обов’язки людини та громадянина» в Озерянській ЗОШ І-ІІІ ст.

“Права людини — це її можливість діяти певним чином для того, щоб забезпечити своє нормальне існування, розвиток і задоволення власних потреб”. — наголосила Марія Колісник.

Система прав і свобод людини і громадянина, що гарантуються Конституцією України, розроблена з урахуванням відповідних міжнародних правових актів: Загальної декларації прав людини (1948 р.), Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (1966 р.), Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.), Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.), Паризької хартії для нової Європи (1990 р.) та ін.

12036459 436714906520112 7830415749188219946 n

8 грудня у рамках проведення заходів з проведення Всеукраїнського тижня права відбувся семінар на тему: «Захист прав людини та прав учасників АТО» за участі керівника Зборівського відокремленого відділення ГО “Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України»” Наталі Назаревич, головного спеціаліста Зборівського бюро правової допомоги Марії Колісник та учасників АТО Зборівщини.

Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.

Перелік пільг, що передбачені для учасників бойових дій, передбачений у ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Передача орендованої земельної ділянки орендарем у суборенду

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про оренду землі», орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду.

Умови договору суборенди повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Строк суборенди не може перевищувати самого строку, визначеного в договорі оренди землі. Договір суборенди підлягає державній реєстрації. За згодою сторін договір посвідчується нотаріально. У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки також припиняється.

Передача в суборенду земельних ділянок, на яких розташовані цілісні майнові комплекси підприємств, установ і організацій державної або комунальної власності, а також заснованих на майні, що належить Автономній Республіки Крим, та їх структурних підрозділів, забороняється.

Орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення на період дії договору оренди можуть обмінюватися належними їм правами  користування  земельними ділянками  шляхом укладання між ними договорів суборенди відповідних ділянок,  якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

Якщо орендарем земельної ділянки є ініціатор створення індустріального парку, така земельна  ділянка або її частини передаються   ним  у  суборенду  учасникам індустріального  парку відповідно до земельного законодавства України без попереднього погодження з  орендодавцем, якщо це не суперечить договору оренди такої земельної ділянки.

Отримати безоплатну правову допомогу жителі Зборівського району можуть, звернувшись за адресою: м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47, тел. : (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Адреса Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59 а, тел.: (03546) 2-52-33. Ел. адреса: kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua. Skype: kremeneckiy_mc.