назад

Здійснення правової регламентації аквакультури

publication 193234 img683dd4ab536c6ef1f1f634c314b2cd90Відділ «Новомиколаївське бюро правової допомоги» Першого Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжує працювати для визначення та вирішення першочергових спільних правових потреб Новомиколаївського району.

       Згідно п. 1 ч. 2 ст. 5 ЗУ «Про аквакультуру» суб’єкти аквакультури зобов’язані додержуватися нормативно-правових актів у сфері аквакультури.

       15 листопада 2017 року в приміщенні Новомиколаївської РДА Запорізької області відбулася зустріч представників Управління Державного агенства рибного господарства у Запорізькій області з орендаторами водних об’єктів Новомиколаївського району Запорізької області. Під час вищезазначеної зустрічі з’ясувалося, що переважна кількість орендаторів водних об’єктів погано проінформована про зміни в законодавстві у сфері аквакультури, які доречі набули чинності ще з 01 липня 2013 року.

       Водний фонд Новомиколаївського району Запорізької області налічує більше 60 ставків. Серед цих водойм 14 перебувають в законній оренді.

       Найбільш поширеним видом рибогосподарської діяльності на малих водних об’єктах є ведення рибогосподарської діяльності в режимі аквакультури. При веденні господарства в режимі аквакультури важливо враховувати вимоги законодавства, тому саме цей вид господарської діяльності розглянемо докладніше.

       Суб’єктом аквакультури може бути користувач за обов’язкових умов:

       1. Отримання водного об’єкта у користування (оренда або приватна власність). Згідно зі ст. 14 Закону України «Про аквакультуру» рибогосподарський водний об’єкт для цілей аквакультури надається у користування на умовах оренди юридичній або фізичній особі відповідно до Водного кодексу України. При цьому потрібно зауважити, що водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми надаються у користування на умовах оренди відповідно та у порядку, передбаченому ст. 51 Водного кодексу України, для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт.

       Відповідно до ст. 1 Водного кодексу України водосховище комплексного призначення — водосховище, яке відповідно до паспорта використовується для двох і більше цілей (крім рекреаційних). Не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об’єкти, що використовуються для питних потреб, розташовані в межах територій та об’єктів, що перебувають під охороною відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд», а також річки, струмки, канали.

        2. У договорі оренди має бути вказана мета оренди — для цілей аквакультури (рибництво) (ст. 13 Закону України «Про аквакультуру»).

        3. Наявність дозволу на спеціальне водокористування (ст. 51 Закону України «Про аквакультуру»);

        4. Наявність технічного проекту або паспорта водного об’єкта (Порядок розроблення паспорта водного об’єкта затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів України 18.03.2013 № 99, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.05.2013 за № 775/23307);

        5. Водойма, на якій здійснюється діяльність з рибництва (аквакультури), має бути ізольованою (ст. 21 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»). Крім того, слід звернути увагу на пункт 2.1 наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 30.01.2013 № 45, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.02.2013 за № 240/22772 «Про затвердження зон аквакультури (рибництва) та рибопродуктивності по регіонах України», де з метою забезпечення раціонального використання рибогосподарських водних об’єктів (їх частин) при наданні у користування водних об’єктів (їх частин) з метою риборозведення наведено норми рибопродуктивності зон аквакультури (рибництва) та зональну рибопродуктивність по регіонах України.);

        6. Користувачі, що здійснюють свою господарську діяльність з рибництва (аквакультури), повинні надавати звітність за формою № 1А — риба (наказ «Про затвердження форми звітності № 1А-риба (річна) «Виробництво продукції аквакультури за 20__ р.» та інструкції щодо її заповнення» Міністерства аграрної політики та продовольства України від 21.03.2012 № .141, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09.04.2012 за № 514/20827).

       Якщо передбачені законодавством умови не можна виконати в повній мірі, то відповідні рибогосподарські водойми неправомірно відносити до аквакультури і Закон України «Про аквакультуру» на них не поширюється. Рибогосподарська діяльність на таких водоймах має здійснюватись шляхом створення СТРГ, діяльність яких не обмежується ніякими умовами, крім визначених Інструкцією про порядок здійснення штучного розведення, вирощування риби, інших водних живих ресурсів та їх використання в спеціальних товарних рибних господарствах, затвердженої наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.01.2008 № 4, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.01.2008 за № 64/14755.

За додатковими консультаціями з правових питань, ви завжди можете звернутись до фахівців відділу «Новомиколаївське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання БВПД, розташованого по вул. Соборності, 84 в смт. Новомиколаївка, тел. (04461) 9-33-31.