назад
05.09.22

Здійснено фінансування оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають БВПД

Розпочалася оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Так за період з 24 серпня по 2 вересня 2022 року Державна казначейська служба України здійснила оплату адвокатам у розмірі 53,3 млн грн.

Чому виникла заборгованість  

Через повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України фінансування видатків за бюджетною програмою 3603030 «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» почало затримуватися. Останній раз фінансування здійснювалось у кінці травня цього року. Через це станом на 19 серпня 2022 року виникла заборгованість перед адвокатами у розмірі близько 50,8 млн грн.

Як  вирішувалася проблема 

Координаційний центр спільно з Мін’юстом неодноразово зверталися до Державної казначейської служби України щодо відкриття фінансування.

Партнерство під час війни

Згідно з планом асигнувань на червень – серпень 2022 року передбачене фінансування оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, у розмірі 72,9 млн грн.

24 серпня здійснено фінансування у повному обсязі.

З початку року адвокатам, відповідно до наданих ними актів з надання БВПД, було виплачено 185,3 млн грн, з яких 53,3 млн грн становить оплата актів надання БВПД за період з 24 серпня по 2 вересня 2022 року.

«Щоб якомога швидше отримати гроші, адвокати мають оперативно подати центрам з надання БВПД на перевірку та опрацювання акти надання безоплатної вторинної правової допомоги з відповідними додатками. У свою чергу, працівники центрів з надання БВПД оперативно опрацьовуватимуть ці документи і здійснювати їх реєстрацію в органах Державної казначейської служби України»,  – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.