назад

1c165deee61a6c0cad789e02dea1f2cf 1359980309-random5245-04 02 148102363692Для мешканців сільської місцевості питання, що стосуються землі є особливо актуальним. До Вільнянського бюро правової допомоги звернувся місцевий житель з метою отримати роз’яснення щодо необхідності сплати податка на землю. Чоловіка цікавило, чи має він пільги, адже є пенсіонером та інвалідом ІІІ групи.

       Начальник відділу “Вільнянське бюро правової допомоги” Першого запорізького місцевого центру з надання БВПД Ольга Крохмаль надала вичерпну консультацію, яка у подальшому була розміщена у газеті “Дніпровські вогні”, адже ця інформація є корисною для більшості  22  1-1мешканців району.

Пільги щодо сплати податків на землю

Податковим кодексом України встановлені категорії осіб, яким надаються пільги з оплати земельного податку.

До категорій фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку належать:

– інваліди першої і другої групи;

– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

– пенсіонери (за віком);

– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

        Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для зазначених вище категорій фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах таких граничних норм:

– для ведення особистого підсобного господарства – у розмірі не більш як 2 га;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, в містах не більш як 0,10 га;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

        Фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинна надати контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення інваліда першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сімї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС”, посвідчення потерпілий від Чорнобильської катастрофи”.

Для роз’яснень законодавства та правових консультацій звертайтеся до:

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77

Вільнянське бюро правової допомоги – м. Вільнянськ, пров. Поліграфічний, буд. 10, vilnianske@legalaid.zp.ua, тел: (0243) 4-00-23.