назад

Про актуальні питання якості надання безоплатної правової допомоги та звітності адвокатів говорили на Полтавщині

IMG 20170331 151044

31 березня 2017 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  відбувся семінар-нарада на тему «Актуальні питання якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та звітності адвокатів, у зв’язку із прийняттям змін до постанови КМУ № 465». Захід мав на меті обговорити зміни до Постанови КМУ від 17.09.2014 №465 зі змінами від 21.12.2016 з метою забезпечення своєчасного та якісного надання в необхідному обсязі безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі клієнтам системи; ефективного використання коштів державного бюджету, призначених для оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД);  строків та обсягів подання звітності адвокатів за надання БВПД.

 

«Система БВПД Полтавщини – це в першу черга одна велика та дружня команда, яка працює для забезпечення доступу громадян до якісних правових послуг. Значна кількість звернень громадян до Регіонального та місцевих центрів свідчить про довіру громадян до нас, і в цьому є значна заслуга адвокатів, які працюють у системі БВПД, тому хочу висловити вдячність за плідну та ефективну роботу у напрямі досягнення позитивного результату у нашій спільній роботі», – зазначив директор Регіонального центру Олександр Черчатий відкриваючи захід.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів Регіонального центру з надання безоплатної  вторинної правої допомоги у Полтавській області, директори Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання БВПД та адвокати.

Під час семінару Тамара Оніпко, голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги при Раді адвокатів Полтавської області, розповіла про актуальні питання якості надання безоплатної вторинної правової допомоги.IMG 20170331 152036

Людмила Армеєва, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, виступила перед учасниками з інформацією щодо актуальних питань організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема, зупинилася на кількісних показниках у діяльності, роботі проведеної у напрямі налагодження співпраці щодо обміну інформацією з уповноваженими органами, особливостей розподілу доручень між адвокатами, проблемних питаннях, які виникають при наданні правової допомоги. Окремо вона подякувала адвокатам за ефективну роботу у напрямі надання правової допомоги громадянам.IMG 20170331 161300

Микола Карпінський, в.о. начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів та Юлія Пирлик, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД, поінформували учасників про зміни у методиці обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у зв’язку із затвердженням нової редакції постанови КМУ №465. Так, вони дізналися про те що, оплата всіх актів здійснюється відповідно до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на дату подачі акта до центру. Тобто, всі акти мають розрахунок виходячи з 1600 грн.IMG 20170331 164145

Відповідно внесених до постанови змін, розширено коло особливих категорій осіб, якій надається правова допомога, а саме: така допомога надається для осіб, засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військових, або обмеження волі. Крім того, змінами до законодавства визначено один підхід до оплати доручень по адміністративним кримінальним затриманнях та окремих процесуальних діях: тепер враховуються лише виїзди, кількість дій та коефіцієнт особливого часу (нічний час, святкові та вихідні дні). На окрему процесуальну дію вже не враховано тяжкість злочину, кількість підозрюваних та кількість епізодів. Середня вартість окремої процесуальної дії – 1 виїзд, 3 дії (ознайомлення з матеріалами, побачення, участь в судовому засіданні) – 282,40 грн.

Також доповідачі звернули увагу адвокатів на тому, що на стадії досудового розслідування та суду першої інстанції додали коефіцієнт звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям, примиренням винного з потерпілим, передачею особи на поруки, зміною обстановки, закінченням строків давності. Для звітування на стадії досудового розслідування додаємо підозру та клопотання прокурора про звільнення особи. Для звіту по провадженнях першої інстанції відповідно ухвалу суду про звільнення від кримінальної відповідальності.

Під час заходу адвокатів поінформували про те, що заміна кількості судових засідань на кількість днів, протягом яких адвокат брав участь в судових засіданнях. Мінімальна кількість для обчислення розміру винагороди від 5 днів (якщо в один день відбулося два судові засідання, рахуємо як за 1 день). Враховуються засідання які відбулися та в яких брав участь адвокат. На стадії звітування по апеляційних та касаційних провадженнях додано новий коефіцієнт – залишення без змін рішення суду попередньої інстанції у разі його оскарження стороною обвинувачення в суді апеляційної, касаційної інстанцій та Верховному суді. Змінами до постанови  також встановлено розмежування звітування по цивільним та адміністративним справам. В залежності від виду доручення: для складання процесуальних документів та представництва інтересів в судах.

По завершенні семінару-наради учасники отримали сертифікати про участь у заході  підвищення кваліфікації, які видала Рада адвокатів Полтавської області.                           

         Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40. 

        Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги –0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.