назад

Жінці допомогли знайти місце поховання сина, який загинув в АТО

20.08.2018До Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мати загиблого в АТО військовослужбовця Євгена, яка хотіла знайти місце поховання сина.

Ще у квітні 2014 року юнака було призвано на військову службу. Під час здійснення артилерійського обстрілу селища Піски (Донецька обл.), який стався у грудні 2014 року, один зі снарядів влучив у будинок, де проживав склад мінометної батареї. Сталась пожежа, внаслідок якої загинуло 5 військовослужбовців, 8 отримали поранення різного ступеня. А один військовий – син клієнтки центру Євгеній – вважався безвісти зниклим під час виконання ним службових обов’язків.

У 2016 році рішенням суду м. Дніпра Євгена було оголошено померлим і відповідно видано свідоцтво про смерть, у якому вказано день смерті юнака 11 лютого 2016 року. Разом з тим жінка стикнулася з іншою проблемою – неможливістю захоронити останки сина, що були поховані на Краснопільському кладовищі м. Дніпро як «тимчасово невстановлений захисник».

Чисельні звернення матері загиблого до різних організацій не зрушували проблему з місця. Саме для вирішення цього питання Першим дніпровським місцевим центром з надання БВПД було призначено адвоката Надію Просяник.

Правник отримала інформацію від Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи, що частину фрагментів тіл загиблих в с. Піски від 05 грудня 2014 року бійців було ідентифіковано. Проте фрагменти одного тіла внаслідок дії високої температури так і не ідентифікували.

Їх було передано комунальному закладу «Ритуальна служба» для захоронення надалі на Краснопільському кладовищі м. Дніпра як «тимчасово невстановлений захисник Вітчизни».

Представляючи інтереси своєї клієнтки, адвокат Надія Просяник звернулась до суду із заявою щодо встановлення факту, що останки загиблого бійця, які захоронені на Краснопільському кладовищі, є останками Євгена. Суд задовольнив заяву та 19 червня 2018 року набрало чинності рішення, яке дало змогу матері нарешті встановити місце поховання сина.