назад

Жовтоводські правники БПД про посилення правової спроможності громад: досліджуємо, шукаємо шляхи вирішення проблем

18882121 1880173082256831 4573033457947414192 n2 червня 2017 року відбулась чергова фокус-група з учасниками бойових дій м. Жовті Води для визначення тих правових проблем, з якими найчастіше стикаються ветерани АТО. У заході взяли участь представники Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД, Жовтоводського бюро правової допомоги, НР “Агенція сталого розвитку м. Жовті Води”, заступник міського голови Єгор Харитонов, представники ГО “СУВІАТО”, “Афган”, громадської ради з питань учасників АТО при виконкомі Жовтоводської міської ради.

Учасники інтерв’ю обговорили правові аспекти вирішення житлового питання учасників АТО шляхом виявлення та визнання покинутих квартир відумерлою спадщиною (матеріали стосовно шести таких квартир вже передано до суду). Присутні також погодились підтримати виконком міської ради шляхом звернення до суду з приводу перенесення терміну оплати судового збору щодо виявлених безгосподарських квартир.

Учасники фокус-групи зійшлись на думці, що додаткової уваги потребує питання забезпечення права на отримання земельної ділянки. Оскільки жовтоводцям складно дістатись до м. Дніпро для звернення до Єдиного вікна, то є необхідність у проведенні роз’яснювальної роботи щодо алгоритмів пошуку та самостійного оформлення земельної ділянки. Присутні на зустрічі наголосили на тому, що інформаційна робота щодо наявних за рахунок державного та місцевого бюджетів пільг потребує посилення та координації, як і сама робота з учасниками АТО.

Не оминули учасники зустрічі увагою і питання щодо нарахування пені за кредит в той час, як людина перебувала в зоні АТО, відсутності електронної черги на житло, необхідності щоразу збирати пакет документів для оформлення пільг на послуги ЖКГ у випадку, якщо людина фактично проживає в квартирі за договором оренди тощо. Деякі питання можна вирішити шляхом вдосконалення інформаційно-технічного забезпечення роботи виконкому чи шляхом направлення звернень від громадських організацій, а деякі – шляхом проведення просвітницької роботи.

Усі присутні отримали Пам’ятки учасникам АТО, буклети та плакати щодо гарячої лінії Юридичної сотні 0-800-308-100, а також детальну інформацію про роботу Жовтоводського бюро правової допомоги. Враховуючи висловлені учасниками фокус-групи зауваження та озвучені проблемні питання, організатори зустрічі вирішили у подальшому влаштувати тренінги щодо забезпечення прав учасників АТО спільно з ГО “Правозахисна група “Січ” та ГО “Юридична сотня”.

Важливо. Пріоритетним завданням розвитку системи безоплатної правової допомоги у 2017 році є посилення правової спроможності громад. Громаду міста Жовті Води було відібрано у числі чотирьох спільнот з України, у яких вперше будуть проводитись відповідні дослідження. Набутий досвід використають для підготовки методичних рекомендацій з питання правової освіти та пропозицій до міської програми надання безоплатної правової допомоги.

Отже, у м. Жовті Води було створено робочу групу у складі начальника відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталі Кожем’яки, головного спеціаліста Жовтоводського бюро правової допомоги Тетяни Черниш, юриста виконкому Жовтоводської міської ради Тетяни Шостак, голови громадської організації “Агенція сталого розвитку м. Жовті Води” Євгена Глазиріна, голів ОСББ Наталі Шум та Ірини Унжакової, голови Жовтоводського осередку громадської організації “С.У.В.І.А.Т.О” Анни Ганжі та директора Жовтоводської центральної бібліотеки Катерини Бєлякової. Учасниками групи спільно було розроблено анкету для визначення правових потреб громадян, заповнити яку зможе кожен мешканець міста Жовті Води.

«Якнайбільш точне визначення правових потреб громади допоможе обрати ті інструменти та заходи, які сприятимуть вирішенню існуючих проблем, – упевнена Наталі Кожем’яки, фахівець Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД. – Тільки активні люди та розвинуте громадянське суспільство зможуть взяти на себе відповідальність за покращення життя і у співпраці з державними установами зробити так, щоб полегшити та покращити життя мешканцям Жовтих Вод».

Висловити свою думку про найрозповсюдженіші правові проблеми громади може кожен жовтоводець, заповнивши відповідну анкету.

https://docs.google.com/…/12UAOLNNEKbTLAcrtUMo0Ax…/viewform…

Участь у дослідженні можна взяти, завітавши до Жовтоводського бюро правової допомоги (адреса: м. Жовті Води, бульв.Свободи, 62, 4-й під.) або до Жовтоводської центральної бібліотеки (адреса: вул. Козацької Слави, 8).

Гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги в Україні 0-800-213-103

{gallery}news/2017/06/7{/gallery}