назад

Житель Диканьки за допомогою юриста Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги домігся зменшення розміру плати за централізоване опалення в 15 разів

1 89 1200x800

У квітні 2017 року до Диканського бюро правової допомоги звернувся місцевий житель, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що має статус ветерана війни – інваліда війни з проханням захистити його права у спорі з Диканським комбінатом комунальних підприємств щодо стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання.

Як пояснив клієнт, він має у користуванні квартиру у смт. Диканька, що підключена до системи централізованого опалення. Зазначену житлово-комунальну послугу у період опалювального сезону 2016-2017 років чоловік отримав, проте заплатити не зміг, адже, суми нараховані виконавцем послуги були занадто високими. Громадянин повідомив, що сумнівається у правильності та законності здійснених комунальним підприємством розрахунків вартості послуги централізованого опалення, проте його звернення з цього приводу до відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування не принесли жодних результатів.

Диканський комбінат комунальних підприємств звернувся до суду з позовом до громадянина та членів його сім’ї про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання у сумі 27568 грн. 91 коп. Також просив стягнути з відповідача судові витрати по справі у розмірі 1762 грн.

Представляти інтереси чоловіка було доручено начальнику Диканського бюро правової допомоги Олександру Олійнику.

Юрист встановив, що нарахування розміру плати за житлово-комунальну послугу здійснювалося з суттєвими порушеннями чинного законодавства, зокрема виконавцем було застосовано неналежний тариф та формулу обрахунку. Більше того, Диканський комбінат комунальних підприємств взагалі з 2014 року не має права виступати виконавцем житлово-комунальної послуги централізованого опалення, адже не є теплопостачальною організацією. В свою чергу, договір про надання населенню послуг з теплопостачання, на умови якого посилався позивач втратив чинність з 01 січня 2006 року, адже не був приведений у відповідність до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Оцінивши обставини справи та узгодивши з клієнтом правову позицію, фахівцем бюро було складено та подано низку процесуальних документів, а також здійснено представництво інтересів громадянина у суді.

Рішенням Диканського районного суду Полтавської області від 29 січня 2018 року у справі № 529/1140/17 позов було задоволено частково.

Суд взяв до уваги викладене та дійшов висновку, що виходячи з системного аналізу норм законодавства та матеріалів справи, визначення Диканського комбінату комунальних підприємств виконавцем послуг з централізованого опалення та нарахування цим підприємством плати за послугу з централізованого опалення відповідачам в опалювальний період з жовтня 2016 року по квітень 2017 року було здійснено з порушенням вимог діючого законодавства.

Було встановлено, що Диканський ККП не маючи передбаченого законом права бути виконавцем послуг з централізованого опалення, адже тепло вироблялося, транспортувалося і подавалося по мережі ПАТ “Укртрансгаз”, яке являється теплопостачальною організацією і згідно чинного законодавства має бути виконавцем вказаних послуг, все ж вчасно та належним чином надавав їх відповідачам, а відповідачі фактично користувалися цими послугами, від їх отримання не відмовлялися.

З огляду на це, суд дійшов висновку, що відповідачі повинні сплатити заборгованість за послуги з централізованого опалення, проте не прийняв до уваги розрахунки надані позивачем, адже вони були виконані з порушенням законодавства.

Враховуючи те, що квартира, якою користувалися відповідачі, а також багатоквартирний будинок, в якому знаходиться ця квартира не були обладнані під час опалювального сезону 2016-2017 років квартирними та будинковими приладами обліку використаного тепла, керуючись п. 21 Правил надання послуг з централізованого опалення, Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 09.06.2016 року № 1101, якою визначено тариф на централізоване опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії у розмірі 44 грн. 93 коп. за 1 кв. м опалювальної площі за місяць, суд дійшов висновку, що заборгованість клієнта становить 4969 грн. 30 коп. Зважаючи на те, що позивачем при подачі позову було сплачено судовий збір, а позовні вимоги задоволені частково, суд дійшов висновку, що стягненню на його користь підлягають судові витрати у сумі 317 грн. 16 коп.

З даним рішенням позивач не погодився та звернувся до суду апеляційної інстанції. Відповідачем також було подано апеляційну скаргу.  

Постановою Апеляційного суду Полтавської області від 22 травня 2018 року рішення суду першої інстанції у даній справі було змінене. Було визначено, що солідарному стягненню з відповідачів в рахунок відшкодування заборгованості за послуги централізованого опалення підлягає лише 1856 грн. 71 коп., а також 296 грн. 90 коп. судових витрат.

Колегія суддів погодилася з позицією представника відповідача, що суд першої інстанції правильно визначив характер правовідносин між сторонами, належним чином з’ясував обставини справи і зробив правильні висновки, проте, під час здійснення розрахунку розміру заборгованості не застосував закон, що підлягає застосуванню, а саме п. 40 Правил надання послуг з централізованого опалення, що містить конкретну формулу розрахунку, а також не врахував, що громадянином частково здійснювалася оплата послуг.

Таким чином, завдяки кваліфікованим діям юриста Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було не допущено стягнення з громадянина заборгованості за житлово-комунальну послугу централізованого опалення у значно завищеному розмірі. Розмір плати було зменшено на 93,26 % .

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Диканського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: с-ще. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), тел. (05351) 9-73-53.