назад

121254314

Нещодавно керівниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела онлайн-консультації в Монастириській районній центральній бібліотеці через skype-зв’язок. Послугами дистанційного пункту консультування скористалися жителі сіл Монастириського району. Питання, з якими зверталися громадяни, стосувалися цивільного та трудового законодавства: порядку повідомлення працівника про умови оплати праці та змін істотних умов праці.

ВАЖЛИВО!

Статтею 29 Закону України «Про оплату праці» визначено, що при укладанні працівником трудового договору (контракту) власник або уповноважений ним орган доводить до його відома умови оплати праці, розміри, порядок і строки виплати заробітної плати, підстави, згідно з якими можуть провадитися відрахування у випадках, передбачених законодавством.  Про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

232132145

Щодо питання зміни істотних умов праці Галина Джумак надала роз’яснення статті 32 Кодексу законів про працю України.

Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.

У зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

Після проведеної роботи дистанційного пункту консультування громадян, очільниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела робочу зустріч з директором Монастириської централізованої бібліотечної системи Любов  Малярською, в ході якої сторони підписали меморандум про подальшу співпрацю сторін. Меморандум передбачає проведення правопросвітницьких заходів, засідань круглих столів, конференцій, обговорень актуальних питань щодо надання безоплатної правової допомоги жителям Монастириського району, в тому числі в рамках реалізації Всеукраїнського проекту «Я маю право!»

Працівникам бібліотеки роздано інформаційні буклети безоплатної правової допомоги на різну тематику, а також буклети «Я маю право», «Юстиція відкрита для людей».

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або Монастириського бюро правової допомоги (м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72).

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).