назад

Жителі Збаражчини отримали консультації щодо соціального забезпечення громадян, сімейного, спадкового та земельного права

12806131 456311474559814 1399224924856008284 n

Працівники Кременецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги здійснили виїзний прийом громадян Збаражчини.

Так, 03 березня 2016 року начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська спільно з начальником відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталія Бобрик провели виїзний прийом громадян у Збаразькому районному територіальному центрі соціального обслуговування ( надання соціальних послуг). Для проведення виїзного прийому громадян працівники місцевого центру  залучили адвоката Володимира Пугача, який надав консультації на безоплатній основі. До виїзного консультаційного пункту звернулися жителі Збаражського району із  питаннями, що стосувалися сімейного права-  порядок і процедура усиновлення неповнолітніх дітей, позбавлення батьківських прав, по  спадковому та земельному праву.

Громадянка, яка звернулася за отримання безоплатної вторинної правової допомоги, надано роз’яснення, що згідно п. 1 ст. 207 Сімейного кодексу України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Під час розмови, встановлено, що середньомісячний сукупний дохід її сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, і вона має право на безоплатну правову допомогу.

В іншому випадку, надано роз’яснення, що згідно Сімейного кодексу України мати або  батько можуть бути позбавлені судом  батьківських прав, однак попередньо необхідно звернутися до служби у справах дітей Збаразької РДА для отримання висновку про доцільність позбавлення матері неповнолітньої дитини батьківських прав.

Щодо спадкового права, то звернення стосувалося роз’яснення обов’язковості оцінки нерухомого майна при спадкуванні другої черги спадкоємців за законом. Особі надано роз’яснення, що відповідно до абз. 8 ч.2 ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність» не потрібна обов’язкова оцінка майна у випадках успадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення, а також у разі спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

12801243 456311481226480 6819159185055186317 nНаступна консультація надана з питання вирішення спорів про встановлення меж земельної ділянки. Так, громадянку проінформовано, що відповідно до ч.3 с.158 Земельного кодексу України органи місцевого самоврядування вирішують земельні суперечки в межах населених пунктів відносно меж земельних ділянок, які знаходяться у власності й користуванні громадян, і дотримання громадянами правил добросусідства. Такими органами місцевого самоврядування, до повноважень яких належить вирішення земельних суперечок, визначені виконавчі органи сільських, селищних, міських рад (ч. 1 ст. 33 Закону України від 21.05.1997 №280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»). Якщо розгляд земельної суперечки відповідним органом місцевого самоврядування не приніс позитивного результату, особа має право звернутися до суду за захистом свого порушеного, невизнаного або оспорюваного права на землю.

Цього ж дня Тетяна Точинська та Натіля Бобрик провели виїзний прийом громадян у приміщенні Доброводівської сільської ради. За отриманням правової допомоги звернулися жителі села з питаннями, що стосувалися гарантій соціального забезпечення, передбачених Законом України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Мати учасника АТО цікавилася порядком виділення земельної ділянки учаснику АТО для індивідуального житлового будівництва за місцем фактичного його проживання. Жінці роз’яснено, що земельні ділянки учасники АТО можуть отримати у будь – якій місцевості, незалежно від місця реєстрації, при цьому необхідно попередньо звернутися із відповідною заявою до органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки у власність.

Також, звернулася громадянка, яка є членом сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни і якій припинили надання передбачених законом пільг. Жінці надано роз’яснення, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2015р. № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» з 1 липня 2015 року пільги з оплати за житлово-комунальні послуги (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо – та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), палива, скрапленого газу, телефону, а також послуг із встановлення квартирних телефонів надаються залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами. Дія цього Порядку поширюється і на членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, тому для подальшого отримання пільг необхідно звернутися до управління соціального захисту населення Збаразької РДА та подати декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів.

До уваги громадян! Отримати безоплатну правову допомогу у Тернопільській області можна у трьох місцевих цетрах: Тернопільському, Чортківському, Кременецькому. Адреси та контакті номери за посиланням.

Уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).