назад

mortgage-1908834 960 720

 

Підкажіть будь-ласка, як виписати з неприватизованої квартири онука, який прописався в квартирі без згоди всіх інших мешканців квартири? Зараз в квартирі залишились зареєстровані лише дві особи – онук і його бабуся, яка є дружиною померлого основного квартиронаймача, який цю квартиру отримував? Куди і який позов треба подавати і які вимоги заявляти в позові?

       

      Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях підготували роз’яснення з зазначеного питання.

      Правова регламентація житлових правовідносин здійснюється Конституцією України, Житловим кодексом УРСР, Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», та іншими нормативно-правовими актами України з житлових питань.

       Також слід звернути увагу на норми міжнародного законодавства, які регулюють дану сферу правовідносин. Правова позиція Європейського суду з прав людини, відповідно до п. 1 ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод (далі – Конвенція), яка гарантує кожній особі окрім інших прав, право на повагу до її житла. Воно охоплює насамперед право займати житло, не бути виселеною чи позбавленою свого житла.

       Згідно із Законом України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання” підставою для зняття з реєстрації місця проживання є рішення суду про визнання особи такою, що втратила право проживання. Тому за відсутності заяви самої особи, необхідним є отримання рішення суду про визнання його таким, що втратив право проживання (це і буде підставою, щоб виписати без заяви проживаючого). Втратити право проживання особа може бути визнана такою, що втратила це право лише в деяких, встановлених Житловим Кодексом України випадках. Наприклад, у разі тривалого непроживання в неприватизованій квартирі без поважних причин, громадянин може бути визнаний таким, що втратив право проживання і знятій з реєстрації в судовому порядку. Такі випадки сьогодні трапляється досить часто.

       Примусове зняття особи з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі судового рішення. В такому випадку потрібно подавати позов про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення та зняття з реєстрації.

       Порядок, терміни визнання особи такою, що втратила право проживання, а також категорії осіб, яких не можна визнати такими, що втратили право користування приміщенням, регулюються Житловим кодексом України.

За юридичними консультаціями, роз’ясненнями законодавства та безоплатною правовою допомогою звертайтеся до місцевих центрів:

Перший запорізький місцевий центр з надання БВПД – м. Запоріжжя, пр. Леніна, 77, 2-й поверх

Другий запорізький місцевий центр з надання БВПД – м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5

Мелітопоільській місцевий центр з надання БВПД – м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99

Бердянський місцевий центр з надання БВПД – м. Бердянськ вул. Свободи 115/8 1-й поверх (будівля санепідемстанції)

Маріупольський місцевий центр з надання БВПД – м. Маріуполь, пр. Нахімова буд. 82

Краматорський місцевий центр з надання БВПД – м. Краматорськ, вул. Академічна, буд. 20