назад
12.12.16

Зміна підходів в укладанні контрактів з адвокатами, які надають БВПД, з 1 січня 2017 року

З 1 січня 2017 року регіональні центри з надання БВПД матимуть повноваження лише на укладення контрактів з адвокатами, на здійснення захисту у кримінальному провадженні, а також надання БВПД особам, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт – як це було у період з 1 січня 2013 року по 1 липня 2015 року.

Також протягом 2017 року планується пілотування моделі офісів громадського захисту в межах окремих регіонів, коли адвокатам, які надають БВПД належної якості, буде запропонована повна зайнятість, робоче місце, обладнане сучасною комп’ютерною та організаційною технікою, автомобільний транспорт, витратні матеріали, засоби зв’язку та приміщення для конфіденційних побачень з клієнтами за рахунок коштів державного бюджету.

У рамках децентралізації та запровадження змішаної моделі надання БВПД з 1 січня 2017 року повноваження на укладання контрактів з адвокатами на складання процесуальних документів та представництво планується передати до місцевих центрів з надання БВПД.

Таким чином, буде скасовано централізований підхід до укладання контрактів з адвокатами, що діє на сьогодні: тепер кожен адвокат самостійно вирішуватиме, з якою кількістю і якими саме центрами з надання БВПД укладати контракти за наявності об’єктивної необхідності у цьому.

Доручення адвокатам на складання процесуальних документів та представництво будуть видаватися після вичерпання місцевими центрами з надання БВПД можливостей для досудового вирішення проблем клієнтів за допомогою юристів бюро правової допомоги, відділів надання БППД та/або для надання цих видів послуг БВПД юристами бюро правової допомоги та відділів представництва, утвореними у складі місцевих центрів з надання БВПД з 1 вересня 2016 року (загалом понад 1800 штатних одиниць).

Через єдину базу знань WikiLegalAid та мережу міжрегіональних ресурсно-тренінгових платформ у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові здійснюватиметься постійна методична підтримка та регулярне навчання юристів центрів з надання БВПД та адвокатів, які надають БВПД.

На виконання рекомендацій експертів Ради Європи буде здійснюватись повноцінний контроль якості надання БВПД. Якщо така допомога надавалась адвокатами, контроль буде проводитись виключно за наявності згоди клієнта на це.

Дані заходи будуть здійснюватись відповідно до планів заходів на виконання Стратегії реформування судочинства, судоустрою та суміжних інститутівСтратегії захисту прав людини та плану пріоритетних дій Уряду.

 Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube           Google Google+       т Twitter