назад
04.02.22

Змінюється алгоритм інформування про затримання осіб

Зміни супроводжують наше життя повсякчас. Вони, як рушійна сила, спонукають не зупинятися на досягнутому та йти вперед, оптимізуючи робочий процес. Постійні новації спостерігаємо і в системі надання безоплатної правової допомоги в Україні.
26 січня на базі Регіонального центру з надання БВПД у Київській області відбулася робоча зустріч директора Центру Віктора Кіккаса, керівника Білоцерківської окружної прокуратури Михайла Римара та працівників Білоцерківського районного управління поліції.

Порядок прийняття і оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджено наказом Міністерства юстиції України від 31 серпня 2021 року № 3058/5.

Наказом Міністерства юстиції від 14 грудня 2021 року № 8350-11.2.2-21 внесено зміни до Порядку щодо його поширення на всю територію України.
З 1 лютого 2022 року змінюється алгоритм інформування про затримання осіб, а також направлення постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії до Регіонального центру з надання БВПД у Київській області.

«З 1 лютого 2022 року повідомлення про затримання осіб, а також постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, які надходять з усієї території України, крім міста Києва, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні прийматимуть та опрацьовуватимуть регіональні центри з надання БВПД у Чернівецькій та Тернопільській областях», – наголосила начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Центру Дарія Журбенко.

Віктор Кіккас звернув увагу, що повідомлення про затримання осіб прийматимуться та оброблятимуться цілодобово через єдиний телефонний номер
0 800 213 103.
У разі технічних проблем з єдиним номером, надано контактні номери, які можна використовувати у виключних випадках.
На підставі повідомлень про затримання здійснюватиметься призначення адвокатів, відповідно до затвердженого Регіональним центром графіку цілодобового чергування адвокатів, з якими укладено контракти про надання безоплатної правової допомоги в Київській області.

Також, з 1 лютого 2022 року для отримання постанов/ухвал слідчих, прокурорів, слідчих суддів, судів про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України визначено окрему електронну поштову скриньку order@legalaid.kiev.ua

Окремо приділили увагу співпраці Регіонального центру, Білоцерківської окружної прокуратури та працівників Білоцерківського РУП у реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на території Білоцерківського району. Дарія Журбенко наголосила, що кримінальне правопорушення, незалежно від ступеня тяжкості – це кризова ситуація, як для потерпілої особи, так і для більшості неповнолітніх осіб, причетних до подій. Кримінальна ситуація руйнує звичний перебіг життя, викликає складні емоції і переживання. Дана програма дає можливість неповнолітньому усвідомити і виправити ситуацію, яка склалася для потерпілого, відшкодувати шкоду, пройти соціальну адаптацію. Ці переваги відображають наявність в ній комплексного підходу до застосування дружньої до дитини системи правосуддя, раннього  виведення її з кримінального провадження.