назад

Золотоніський МЦ провів тренінг на тему: ”Як вирішити межовий спір по землі”

Проаналізувавши звернення громадян до Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги втановлено, що значний відсоток звернень стосувався земельних питань, зокрема, порушення меж земельних ділянок. Враховуючи актуальність даної тематики, 19 жовтня 2016 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Жалобна на базі Гельмязівської сільської ради Золотоніського району провела тренінг на тему: ”Як вирішити межовий спір по землі”.

В ході заходу обговорили питання, які земельні спори підлягають вирішенню тільки органами місцевого самоврядування, яка категорія питань вирішується тільки в судовому порядку тощо.
Правові потреби у віддалених громадах у більшості випадків залишаються незадоволеними, і питання рівного доступу до правосуддя є відкритим, для вирішення цих завдань сторони домовилися про створення на базі Гельмязівської сільської ради пункту мобільного консультування, який буде здійснювати виїзди кожного третього тижня місяця та за потребою.
Необхідність розширення доступу до правосуддя створює потребу залучення до правопросвітництва осіб, які б допомагали вразливим категоріям населення у питаннях роз’яснення змісту законів, різних адміністративних процедур, для підготовки документів не процесуального характеру, а також для розповсюдження інформаційних матеріалів про систему безоплатної правової допомоги та роботу Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на виконання вищезазначеного, Золотоніським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжено роботу із створення мережі параюристів та налагоджено співпрацю із державним реєстратором Гельмязівської сільської ради Оксаною Костюк, яка має юридичну освіту.
Також, у приміщенні сільської ради було облаштовано куточок правової інформації, де розміщено інформаційні буклети на теми: “Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?”, “Як це працює?”, “Реалізація права учасників АТО на землю та житло”, “Дії позичальника мобілізованого та учасника АТО, який має зобов’язання по кредиту. Дії незаконно звільнених учасників АТО”, “Пільги учасникам бойових дій та особам прирівняним до них”, “Укладення та припинення контрактів військовими під час АТО”, “Забезпечення учасників бойових дій ліками та лікарськими засобами”, “10 популярних запитань про нові тарифи і субсидії”, “Подарувати чи заповісти нерухомість?” та контактні данні місцевого центру.
Крім того, цього ж дня, Тетяною Жалобною було проведено вуличне інформування жителів села Гельмязів та приїжджих громадян із села Гладківщина. Проведення такого заходу мало на меті підвищення правової обізнаності, інформування населення про можливості, які надає система безоплатної правової допомоги.