назад

Зустріч із адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Волинській області

30 вересня 2019 року в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області відбувся семінар із адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Волинській області.

Захід розпочався із вітального слова директорки Регіонального центру Наталії Смолярчук, яка акцентувала увагу на першій Київській міжнародній конференції з безоплатної правової допомоги «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості», яка відбулася 10-12 вересня 2019 року за участі експертів та представників систем безоплатної правової допомоги з різних країн.

«Учасники конференції дійшли висновку, що найбільш ефективним є створення наглядових (дорадчих) рад. У світі не існує єдиної моделі, однак багато країн зробили вибір на користь створення таких рад з різними рівнями автономії. В Україні триває процес створення Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги, що відповідає рекомендаціям Ради Європи за результатами оцінювання системи БПД, проведеного 2016 року, а також рекомендаціях міжнародної експертної групи за участі фахівців Канади та Ради Європи», – зауважила Наталія Смолярчук.

Начальниця відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Оксана Щесюк обговорила з адвокатами порядок оформлення та подання акту з надання безоплатної вторинної правової допомоги, проаналізувала типові помилки та окреслила алгоритм дій щодо їх недопущення у майбутньому.

Також під час семінару були розглянуті питання щодо порядку та методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, й обговорені стандарти якості надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному, цивільному, адміністративному процесі та представництва у кримінальному процесі.