назад

Зустріч партнерів у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину

Чергова зустріч робочої групи, що працює для впровадження пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» відбулась 2 жовтня у Регіональному центі з надання БВПД у Львівській області.

У зустрічі також взяли участь представники ювенальної юстиції прокуратури Львівської області; філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області, служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, юрисконсульт Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

З вітальним словом та наголосом на актуальності зазначеної Програми звернувся до присутніх Ігор Микитин, директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області.

Під час зустрічі заступниця директора Регіонального центру Віра Іськович презентувала присутнім новий курс на навчальній платформі системи безоплатної правової допомоги «Допит дитини: процесуальні та психологічні особливості».

Мета курсу – підвищити готовність учасників до організації та проведення допиту дитини з урахуванням стандартів правосуддя, дружнього до дитини.

Як наголосила Віра Іськович, знання про процесуальні та психологічні особливості роботи з дітьми можуть стати в нагоді не лише при допиті, а й на загал при спілкуванні.

Варто зазначити, що до робочої групи залучений ще один учасник – начальник cектору ювенальної превенції поліції області, майор поліції Віктор Новачук.

Також для обговорення перебігу виконання Програми була запрошена директор ГО «Львівський центр медіації», адвокат та медіатор Анна Лиско.

Нагадаємо, що цей проект передбачає несудимість і стосується тих неповнолітніх, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, щоб допомогти їм усвідомити злочинні помилки.

Умови для використання цієї програми: наявність потерпілої сторони; вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості та виявлення згоди на проходження програми відновлення для неповнолітніх.  Якщо дитина розкається у вчиненому, прокурор має запропонувати їй взяти участь у програмі за участю медіатора – адвоката системи безоплатної вторинної правової допомоги. Разом з адвокатом вони зможуть знайти порозуміння з потерпілим, відшкодувати завдану шкоду, пройти курс реабілітації, попрацювати з психологами, щоб у майбутньому назавжди відмовитися від хибного шляху.

Програма відновлення для неповнолітніх діє у шести регіонах: Львівській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях. Це альтернатива тюремним покаранням для неповнолітніх, які вперше вчинили легкий або середньої тяжкості злочин.

Результатом успішного проходження програми стане закриття кримінального провадження без вироку. Це – практика усіх цивілізованих країн.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській  області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).