назад
25.09.15

Зустріч представників системи БПД із експертами Місії ЄС стосовно питань надання правової допомоги біженцям

1 KyivУчора, 24 вересня 2015 року, в приміщенні Першого київського місцевого центру відбулась спільна зустріч експертів Місії ЄС з оцінки виконання Україною критеріїв ІІ фази Плану дій лібералізації ЄС візового режиму для України (Блок 2: Питання притулку та міграції), представників Міністерства закордонних справ і Державної міграційної служби з керівництвом Координаційного центру з надання правової допомоги, Першого київського місцевого центру та адвокатами, які співпрацюють з центром.

У ході зустрічі Директор Координаційного центру правової допомоги Андрій Вишневський надав роз’яснення експерту Місії ЄС Седріку Дартуа щодо функціонування в Україні системи безоплатної вторинної правової допомоги, можливостей доступу до неї іноземців (мігрантів) та інших осіб, які потребують правової допомоги.

Директор Першого місцевого центру Леся Бурчак та адвокат Олена Шаповал розповіли про конкретні випадки надання правової допомоги центром, особливості та складності роботи з біженцями і особами, які потребують особливого захисту в Україні. Зокрема, було зазначено, що експерта Місії ЄС та адвокатів турбує проблема мовного бар’єру у процесі захисту та представництва інтересів біженців у судах та державних органах. Проблема наявності перекладачів з місцевих мов біженців є гострою та актуальною як для ЄС, так і для України. Адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, поділились досвідом здобуття доказів, які використовуються для підтвердження статусу біженців і висловили побажання посилення взаємодії адвокатів, органів МЗС, ДМС, Міжнародних організацій по вирішенню питань, пов’язаних з біженцями та особами, що потребують додаткового захисту.

За результатами зустрічі та обговорень експерту Місії ЄС Седрік Дартуа зазначив, що він почув для себе вичерпні відповіді на всі питання щодо того, як організована система в Україні, яким чином побудована партнерська співпраця між центрами та адвокатами, які надають БВПД, та яким чином центри та адвокати працюють із такими категоріями осіб як біженці, – що буде відображено у відповідному звіті за результатами місії.

 


Приєднуйтесь до офіційної сторінки Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві у Facebook