назад
27.01.23

Звільнені з полону українці та родичі тих, хто досі у полоні, мають право на безоплатну правову допомогу: як отримати

Як підтвердити, що мій син знаходиться у полоні? Як отримати грошову допомогу, якщо мій чоловік є військовополоненим? З цими та іншими запитаннями звертаються родичі людей, які були позбавлені особистої свободи через збройну агресію рф, до юристів системи безоплатної правової допомоги.

А звільнені з полону українці потребують правової допомоги для відновлення втрачених документів, отримання одноразової грошової допомоги після повернення з полону тощо.

«Минулого року до бюро правової допомоги звернулися понад 200 українців з питань позбавлення осіб особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Також до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 останнім часом надходить все більше звернень з питань щодо додержання прав полонених, зниклих безвісти та членів їх родин», – повідомила начальниця управління доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Юристи системи БПД надають правові консультації та роз’яснення членам сімей полонених, а також – контакти установ та організацій, які опікуються питаннями людей, позбавлених особистої свободи, та їхніх родичів.

«З 19 листопада 2022 року особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу», – зазначила Наталія Марчук.

Це означає, що вони мають право на такі види правових послуг як захист; здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах; складення документів процесуального характеру, на час позбавлення особистої свободи та після звільнення у зв’язку із захистом прав і законних інтересів, порушених через позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Найбільш поширені правові питання, з яких надавалася безоплатна вторинна правова допомога, – встановлення факту перебування у полоні, нарахування та виплати одноразової грошової допомоги після повернення з полону.

«Система БПД тісно співпрацює з Національним інформаційним бюро. Юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги допомагатимуть вирішувати правові проблеми звільнених з полону осіб, зокрема консультуватимуть у місцях їх компактного перебування, за потреби супроводжуватимуть справи звільнених з полону людей», – зазначила Наталія Марчук.

Як отримати безоплатну правову допомогу

Зателефонувати до контактного центру системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні); номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 19:00, у суботу та неділю з 9:00 до 18:00

Звернутись до бюро правової допомоги (адреси бюро можна дізнатися за посиланням https://bit.ly/bpd_buro).