назад

Звільнення працівника: які зобов’язання має виконати роботодавець

461-1Що повинен зробити роботодавець у день звільнення працівника? У який термін має здійснюватися повний розрахунок з працівником? Яка відповідальність роботодавця у разі невиплати належних коштів працівнику? Про ці та інші питання, актуальні для працівників різних професій, йшлося під час семінару. Він відбувся у Чернівецькому міському центрі зайнятості.

Відповідно до статті 47 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок . Якщо працівник в день звільнення не працював, то розрахунок проводиться не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником відповідної вимоги.

«У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у день звільнення при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, – пояснила присутнім фахівчиня Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля. – При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене відшкодування у тому разі, якщо спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначається уповноваженим суб’єктом, який виносить рішення по суті спору».

Відсутність коштів у роботодавця не виключає його вини в невиплаті належних працівникові коштів та не звільняє його від відповідальності. Нетривалий час роботи працівника на підприємстві й незначна частка заборгованості підприємства перед працівником у виплаті заробітної плати також не є підставою для звільнення роботодавця від зазначеної відповідальності.

Насамкінець присутніх поінформували про правопросвітницьку кампанію «Відповідальне батьківство». Вона спрямована на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальнішими. Присутні також отримали буклети на правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).