назад

Адвокат безкоштовний – не означає неефективний

{source}

{/source}

     Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований у самому центрі Хмельницького – навпроти Будинку рад. Юридичну допомогу надають тут не лише хмельничанам, а й жителям Ярмолинецького, Волочиського, Городоцького, Віньковецького, Деражнянського, Летичівського та Старосинявсього районів. Жителі інших районів повинні звертатися у Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів та Шепетівку.

     «Чергування від чергування відрізняється, – розповідає Антон Кривенко, головний спеціаліст регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. – Є такі дні, коли виписуємо більше десяти доручень про затримання і призначення адвоката на безоплатну правову допомогу».

     У випадку затримання особи, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, у регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги мусить зателефонувати слідчий.

     «Тобто клієнт вже затриманий, і вже працює наш центр, вже видається доручення, і вже черговий, який  працює в нас цілодобово, видзвонює адвоката, повідомляє про існування затриманого, повідомляє, куди прибути. І наш адвокат зобов’язаний упродовж однієї години після видачі доручення прибути у відповідний райвідділ міліції, прокуратуру, СБУ тощо», – розповідає Сергій Дерлінський, начальник відділу якості регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області.

     Безкоштовний – не означає неефективний, запевняють правозахисники, адже за такі свої послуги адвокати також отримують плату. Не від клієнта, а від держави.

     До Хмельницького місцевого  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звертатися також і у цивільних справах. Щоправда, на безкоштовні послуги адвоката можуть розраховувати лише певні категорії громадян – біженці, ветерани війни. Але – не тільки вони.