назад

Адвокат допоміг закарпатці відстояти право на справедливе призначення пенсії

Kayn     Інваліду III групи Вірі Іванівні (ім’я змінено з етичних міркувань) відмовляли у призначенні пенсії по втраті годувальника. Втім, така відмова була протиправною – закарпатський адвокат Василь Калин зміг довести це у суді.

Віра Іванівна звернулася до Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, і розповіла, що їй відмовили у призначенні пенсії по втраті годувальника. У Пенсійному фонді України у м. Хуст та Хустському районі відмову аргументували тим, що у померлого був недостатній трудовий стаж для призначення жінці пенсії по втраті годувальника.

Втім, Віра Іванівна з такою позицією не погоджувалася. У Хустському місцевому центрі для представництва інтересів клієнтки у суді призначили адвоката Василя Калина. Захисник подав позов про визнання відмови у призначенні пенсії по втраті годувальника протиправною та зобов’язання Пенсійного фонду України у м. Хуст та Хустському районі вчинити певні дії.

Правові основи щодо звернення з таким позовом – ч.1 ст.36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону.

Згідно з п.1 постанови КМУ №637 від 12.08.1993р. «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж   встановлюється   на підставі   інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Розглянувши справу, суд задовільнив позов та зобов’язав Пенсійний фонду України у м. Хуст та Хустському районі призначити і виплатити інваліду III групи пенсію по втраті годувальника. Тепер Віра Іванівна отримує гроші, які їй належать відповідно до чинного законодавства.

Якщо Ви потребуєте представництва своїх інтересів у суді, і маєте право на безоплатну правову допомогу (перевірити це можна тут), то вирішити таке питання Вам допоможе адвокат за рахунок держави.

Куди звертатися?

–  Ужгородський місцевий центр: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51;

–   Мукачівський місцевий центр: 89600, м.Мукачево, вул.Горького, 25;

–     Хустський місцевий центр: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а.

Крім того, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу, актуальні адреси центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні та інші – можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).