назад
05.04.18

Адвокат з Кіровоградщини довів невинуватість клієнтки у скоєнні шахрайства

kirovogradАдвокат системи безоплатної правової допомоги Микола Пороло допоміг клієнтці, якій загрожувало покарання у виді позбавлення волі до трьох років, довести свою невинуватість у скоєнні шахрайства шляхом незаконного отримання бюджетних коштів у вигляді грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам в розмірі 30 110 гривень 73 копійки.

26 вересня 2017 року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області дорученням № 2031 було призначено адвоката Миколу Пороло, для здійснення захисту за призначенням громадянки А., у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Справа розглядалась в Олександрійському міськрайонному суді Кіровоградської області. Сторона обвинувачення наполягала у заволодінні громадянкою А. чужим майном шляхом обману (шахрайства), тому підзахисній загрожувало покарання – обмеження волі до трьох років.

Відповідно до матеріалів справи підзахисна А., будучи переселенкою з тимчасово окупованої території України, діючи з корисливим мотивом, при заповненні заяви на отримання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, умисно не зазначила про наявність у власності її чоловіка житла, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України.

На підставі цих документів громадянці А. була призначена щомісячна адресна допомога. За версією слідства, у результаті протиправних дій, що виразились в наданні неправдивих відомостей при складанні заяви, підозрювана незаконно заволоділа бюджетними коштами у вигляді грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам в розмірі 30 110 гривень 73 копійки.

Адвокат під час розгляду справи наполягав на відсутності умислу в діях його підзахисної, що підтвердилось показаннями свідків. Як з’ясувалось, обвинувачена не надавала неправдиві відомості, а й сама не володіла інформацією, що у власності її чоловіка є 1/3 частини квартири. З суб’єктивної сторони шахрайство передбачає тільки прямий умисел та корисливий мотив.

19 березня 2018 року Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області визнав підзахисну Миколи Пороло невинуватою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, і виправдав за відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 099-104-80-38.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Інформацію підготував Регіональний центр з надання БВПД у Кіровоградській області


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter