назад

Адвокати дізналися про особливості побудови конструктивних стосунків із клієнтами

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області відбувся тренінг, на якому адвокати, що співпрацюють з системою БВПД, отримали інформацію про особливості побудови конструктивних стосунків із клієнтами.

Важливою стороною професійної діяльності адвоката є стосунки з людьми. Ця робота багато в чому відрізняється від інших професій, де також передбачається міжособистісне спілкування та взаємодія. Ці відмінності визначаються особливими умовами праці, незвичними ситуаціями та обставинами. Перш за все, це спілкування з новими і такими різними людьми не за власним бажанням адвоката; спілкування з людьми, справи та дії яких не завжди викликають співчуття чи симпатію.

У зв’язку з цим виникає запитання: як в таких ситуаціях вибудувати конструктивні стосунки з клієнтом? Це й стало предметом обговорення на тренінгу, що відбувся 15 вересня 2015 року в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, для адвокатів, які співпрацюють з системою БВПД. Насичений корисною інформацією тренінг провела завідувач навчально-методичного центру психологічної служби Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Марухина.

Під час зустрічі учасники познайомилися з індивідуально-типологічними особливостями клієнтів та їх врахуванням під час підготовки клієнта до судового засідання, вправлялися у визначенні стану клієнта, його ставленні до іншої людини; мали змогу продіагностувати особливості своєї рольової поведінки під час спілкування з іншою особою.

За словами адвоката Тетяни Шудренко, вона отримала корисну та цікаву практику, яку зможе застосувати в діяльності. Її колега Юлія Сітайло доповнює, що отримана інформація є вкрай важливою не тільки в професійному, а й у повсякденному житті. Олексій Назаренко вважає, що час було проведено якісно. Адвокат висловив сподівання на продовження співпраці.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумські   й області Валентина Волобуєва, яка, до речі, також є адвокатом, долучилася до тренінгу. На її думку, захід був доцільним, дав можливість звернути увагу на деякі механізми та інструменти, які можна застосовувати в професійній діяльності для більш результативного та ґрунтовного надання правової допомоги.

Також активну участь у тренінгу взяли адвокати Валерій Борох, Володимир Семиволос та Ольга Сукач.

Підбиваючи підсумки, учасники висловили побажання продовжити зустрічі, де важливо було б розглянути питання щодо побудови промови під час судового засідання, використання конструктивних технік впливу.