назад

Адвокати системи БПД, волонтери, соціальні працівники, юристи та психологи Острожчини долучаються до фіксації воєнних злочинів

В приміщенні Острозького бюро правової допомоги відбувся круглий стіл під головуванням директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василя Овдіюка за участю  фахівців системи БПД, адвокатів, прокурорів, працівників соціальних служб, психологів, волонтерів БПД присвячений темі об’єднання зусиль в роботі щодо документування воєнних злочинів.

На Рівненщині продовжує розгортатись мережа консультаційних пунктів в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. На Острожчині нині налічується 2500 громадян, які через повномасштабну війну вимушені були покинути свої домівки. За дорученням директора Регіонального центру нині тут розгортають роботу консультаційні пункти для внутрішньо переміщених осіб у всіх місцях їх компактного проживання.

«Хочу подякувати адвокатам, що співпрацюють з системою БПД та волонтерам БПД, які активно долучаються до роботи з ВПО. Адже у цієї категорії громадян зараз виникає дуже багато правових питань, і ми всі разом повинні докладати максимум зусиль, аби допомогти їм», – зауважив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Ще одним важливим напрямком у роботі з ВПО є документування воєнних злочинів РФ. Як розповіла очільниця тамтешньої прокуратури, процес документування ускладнюється тим, що люди неохоче йдуть на контакт.

«Працівниками прокуратури відібрано свідчення у 18 внутрішньо переміщених осіб. Робота ведеться, але, нажаль, не такими темпами , як би хотілось. Дуже багато людей перебувають в шоковому стані від пережитого і не воліють знову все це згадувати. Тому ми будемо раді допомозі від фахівців системи БПД та адвокатів»,- розповіла прокурор Острозького відділу Здолбунівської місцевої прокуратури Рівненської області Тетяна Бережнюк.

Для того, щоб зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин, необхідно заповнити форму, описати факт порушення прав людини загарбником, долучити наявні докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків події, жертв. Отримана інформація дасть можливість притягувати до відповідальності Російську Федерацію та відстоювати інтереси України на міжнародних судових майданчиках.

Тому, на думку учасників круглого столу,  сьогодні важливо залучати до цього процесу якомога ширше коло фахівців, зокрема, юристів БПД, адвокатів, працівників соціальних служб, психологів тощо.

«Сьогодні ми повинні акумулювати зусилля фахівців БПД та працівників прокуратури щодо збору відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими від воєнних злочинів на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року, та можуть бути допитані силами уповноважених правоохоронних органів»,- зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Також, з метою збору інформації про воєнні злочини та подальшого їх документування створено єдиний ресурс – warcrimes.gov.ua На цій платформі Офіс Генерального прокурора об’єднує зусилля правоохоронців, експертів, представників громадських і міжнародних організацій, журналістів і всіх, хто хоче допомоги і фіксує міжнародні злочини РФ на нашій землі.

Під час заходу адвокатам і волонтерам було передано інструкції по проведенню документування та бланки опитування. Разом з тим, було погоджено розподіл категорій опитуваних осіб, прокурори працюватимуть з потерпілими, а юристи БПД  – зі свідками злочинів.

Також, під час круглого столу присутні обговорили хід реалізації програми відновного правосуддя для неповнолітніх. Адже, прокурори, адвокати та фахівці системи БПД мають досвід злагодженої роботи з дітьми у правовому полі, завдяки реалізації на Рівненщині Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінальних правопорушень. Коли два роки тому, ця програма впроваджувалась в області, представники робочої групи напрацювали дієвий механізм консолідації зусиль та злагодженої роботи, завдяки чому десятки дітей вдалось ресоціалізувати, а потерпілим повністю відшкодували збитки. В процесі роботи, обмінюючись досвідом, усі учасники робочої групи, здобули певні знання прикладної психології. Тепер такий досвід успішної взаємодії допомагає не лише вдало реалізувати програму відновного правосуддя, але й працювати з дітьми, які також постраждали від злочинів РФ чи були їх свідками.