назад

Безоплатна правова допомога в місцях несвободи

Безоплатна первинна та вторинна правова  допомога гарантується державою, крім інших категорій, і для засуджених осіб. Тому фахівці системи БПД Рівненщини регулярно відвідують місця позбавлення волі,  аби ознайомитись  з умовам, в яких засуджені відбувають покарання та задля вибудови подальшої співпраці з представниками Державної кримінально-виконавчої служби України. Так, цього разу працівники Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області та Сарненського місцевого центру з надання БВПД завітали до Державної установи «Катеринівська виправна колонія (№ 46)».

Чи є доступною для засуджених інформація про систему безоплатної правової допомоги в місцях несвободи? Це питання вивчали начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ з НБВПД у Рівненській області Олександр Кузик та головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Владислава Стецюк, що завітали на День відкритих дверей до  Державної установи «Катеринівська виправна колонія (№ 46)».

Фахівці системи БПД мали змогу ґрунтовно ознайомитись із житловими та комунально-побутовими умовами, які забезпечено для засуджених в колонії, особливостями харчування, медико-санітарного обслуговування, дотримання вимог режиму відбування покарання, соціально-виховної та психологічної роботи.

Особливу увагу фахівці центру звернули на розміщення інформації про систему БПД на відповідних стендах.Разом з тим, персоналу установи було передано примірники оновлених плакатів системи безоплатної правової допомоги.

На завершення заходу з керівництвом установи проведено спільне обговорення основних проблемних питань у діяльності установи, забезпечення виховної та правороз’яснювальної роботи із засудженими. Крім того, під час зустрічі з персоналом установи було детально обговорено вимоги законодавства щодо розгляду звернень засуджених та акцентовано увагу на типових помилках, які допускають заявники під час складання та формулювання вимог про залучення захисника.

Було також обговорено та відпрацьовано алгоритм дій адміністрації установи у випадку виникнення необхідності залучити захисника засудженим на засідання дисциплінарної комісії установи при накладенні дисциплінарних стягнень, з огляду на передбачений Кримінально-виконавчим кодексом України 10-денний з дня виявлення дисциплінарного проступку термін накладення стягнення.

Працівники Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області та представники адміністрації установи також обговорили і подальшу побудову тісних взаємовідносин задля дотримання принципів прозорості та відкритості в світлі сучасного етапу розвитку виправної системи. Представниками Регіонального центру передано персоналу установи ряд інформаційних буклетів з широкого кола правових питань, що є актуальними для засуджених.