назад

Чи справляється Запоріжжя з проблемами переселенців розглядали на прес-конференції, організованій Всеукраїнським благодійним фондом «Горєніє» у м. Запоріжжі

1 12994408Для обговорення та з’ясування проблемних питань, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи та ветерани АТО, що мешкають на території Запорізької області, а також з метою запровадження  спільних методів надання допомоги цим категоріям співвітчизників, 12 квітня 2016 року в Запорізькій обласній організації Національної спілки журналістів України провели прес-конференцію на тему: «Чи справляється Запоріжжя з проблемами переселенців».

2 12990945Учасники прес-конференції: координатор Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє» Євген Приходько, директор Регіонального центру з надання безоплатної регіонального вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Кошечко та керівник психологічної служби Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій Володимир Олійник відповіли на питання журналістів провідних ЗМІ м.Запоріжжя щодо всебічної допомоги внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим учасникам АТО.  

Євген Приходько зазначив, що у Запорізькій області внутрішньо переміщені особи та демобілізовані учасники АТО можуть безкоштовно отримати юридичну допомогу звернувшись зі своїми питаннями за електронною поштою, за допомогою Skype або телефоном до БФ «Горєніє». Крім того, координатор ВБФ «Горєніє» повідомив про відкриття Віртуального правового центру для переселенців і ветеранів АТО, який запрацював на базі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry , центрів зайнятості та інших точок доступу. 

Павло Наливайко поінформував, яким чином відбувається практична  співпраця центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і ВБФ «Горєніє». Якщо до центрів  звертаються  внутрішньо переміщені особи  або учасники АТО і з’ясовується, що вони не належать до категорії осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу за Законом, то такі  громадяни мають можливість отримати консультації та роз’яснення з правових питань від  юристів ВБФ «Горєніє» через скайп-зв’язок, тобто фахівці місцевих центрів підключають скайп-зв’язок, і громадянин відразу на місці у приміщенні центру може отримати консультацію юриста Фонду.

За період своєї діяльності до місцевих центрів  за допомогою звернувся 41 демобілізований учасник АТО та 104 внутрішньо переміщені особи. Людей найбільше цікавили питання можливості отримання земельних ділянок, пільг, допомоги у складанні документів процесуального характеру до суду, збереження заробітної плати та виплати компенсацій втрати частини доходу, розірвання шлюбу, стягнення аліментів тощо.

Виходячи зі спільного прагнення щодо формування правової освіченості громадян, створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги Регіональним і місцевими центрами проводяться виїзні прийоми мобільних консультативних груп у районах Запорізької області. Так, у березні 2016 Регіональним центром з надання БВПД у Запорізькій області були надані безоплатні  правові консультації 20-ти військовослужбовцям, переважна більшість з яких – учасники антитерористичної операції, які наразі проходять лікування у Запорізькому військовому шпиталі – з наступних питань: 

– обчислення строків проходження військової служби з огляду на різні обставини, як то участі у бойових діях, перебування на лікуванні, переміщення по військовим посадам;

–  нарахування та виплат військовослужбовцям грошового забезпечення з огляду на військові звання, виконання обов’язків військової служби в різноманітних умовах;

– права на пільги для учасників бойових дій та інших категорій військовослужбовців;

– правомірності окремих дій представників військової служби правопорядку;

– звільнення або поновлення на попередньому місці роботи;

– відшкодування грошових коштів невиплаченої заробітної плати до мобілізації;

– можливості отримання різних видів державної допомоги після демобілізації;

– порядку звернення із позовом до суду про відшкодування матеріальної та моральної шкоди;

– можливості і порядку отримання безоплатної правової допомоги в інших регіонах України. 

Про психологічну допомогу громадянам цієї категорії доповів представник регіонального штабу Володимир Олійник. За його словами, до штабу щоденно звертається 7-15 громадян. Значна частина людей потребує допомоги з житлом та психологічної реабілітації.

Найгарячішим питанням було питання працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО. Тетяна Кошечко повідомила: «Служба зайнятості приділяє велику увагу питанням надання допомоги громадянам цих категорій. Фахівцями центрів зайнятості здійснюється підбір підходящої роботи, надаються послуги з перенавчання, юридичні консультації та психологічна допомога. В умовах, коли на одне робоче місце претендує 39 безробітних – варіантом знайти своє місце на ринку праці – є відкриття власної справи. Тільки в цьому році за сприяння служби зайнятості стали підприємцями 39 демобілізованих учасників АТО (у 2015 – 97)».

Журналістів цікавили питання співпраці з військкоматами, наскільки охоче громадяни влаштовуються на службу за контрактом тощо. 

Нагадаємо, що згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу» право на БВПД мають:

– особи, які претендують на статус біженця (до моменту прийняття рішення по надання такого статусу);

– ветерани війни (учасникам бойових дій, у тому числі учасникам АТО, інваліди та учасники війни), члени сімей загиблих у воєнних діях, конфліктах та антитерористичних операціях (у разі порушення їхнього права на пільги та гарантії соціального захисту, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та за наявності у них посвідчення ветерана війни або члена сім’ї загиблого);

– особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед батьківщиною або є жертвами нацистських переслідувань (лише стосовно питань, пов’язаних із відповідним соціальним захистом). 

Корисна інформація учасникам АТО на сайті: http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/pres-tsentr/mediafiles/uchasnykam-ato 

Віртуальна приймальня Регіонального центру:  Рубрика: «Поставити питання юристу»:

 http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/holovna/realizatsiia-hrantovoi-prohramy-dostupna-pravova-dopomoha-v-zaporizkii-hromadi-u-zaporizhzhi 

А також цілодобово і безкоштовно у межах України діє єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103. За цим номером завжди можна уточнити інформацію щодо суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, суб’єктів надання такої допомоги, порядку її отримання, порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги, актуальних адрес центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги.

3 12991085

4 PM962image002