назад

Дніпровські правники взяли участь у розробці алгоритму допомоги постраждалим від гендерно-обумовленого насильства

17522687 1448902705131759 9143763662682564398 n27-28 березня 2017 року на запрошення Представництва Фонду Народонаселення (ФН) ООН в Україні директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ліна Сергієва взяла участь у семінарі «Зміцнення міжвідомчого реагування на ґендерно-обумовлене насильство в Україні», який проходив у місті Києві.

Каспар Пік, представник ФН ООН в Україні, вітаючи учасників семінару наголосив на необхідності зміцнення міжвідомчої взаємодії у питаннях профілактики та протидії гендерному насильству (ГОН). До участі в активному обговоренні проблем розвитку міжвідомчої координації та реагування на ҐОН в Україні долучилися також Наталія Федорович, заступник міністра соціальної політики України, Анастасія Дєєва, заступник міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції, Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції,Галина Скіпальська, виконавчий директор МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», Іонела Хорга, представник Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я (Румунія), Олена Кочемировська, співробітник ФН ООН в Україні та інші учасники семінару – представники громадських організацій та органів виконавчої влади зі східних областей України.

Іонела Хорга презентувала присутнім на заході румунський досвід міжвідомчого реагування на ҐОН. Особливу зацікавленість викликала інформація Габріели Пінка, головного комісара поліції Румунії, яка розповіла про роль та відповідальність правоохоронних органів у запобіганні та протидії ҐОН у Румунії. Досвідом роботи та сучасними практиками міжвідомчого реагування на ҐОН в Україні поділилась Олена Кочемировська. У  ході семінару також обговорили роботу національної «гарячої» лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації,  досягнення щодо міжвідомчого реагування та ҐОН на місцевому рівні на прикладі досвіду Харкова та Запоріжжя тощо.

Дніпровська група у складі представника ФН ООН Костянтина Бойчука, радника голови Дніпропетровської ОДА із гендерних питань, завідувачки кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Ірини Грицай, в.о. начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції м. Дніпро Анни Карпеченкової, директора Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліни Сергієвої під час семінару долучилась до розроблення Методичних рекомендацій щодо забезпечення захисту та надання правової допомоги особам, які постраждали від насильства за ознакою статі. Дніпряни активно працювали у робочих підгрупах семінару, знайомилась з досвідом колег та планували подальші кроки у розробці Регіональних стандартних операційних процедур.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги. Правові послуги надають адвокати та штатні юристи центрів.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2017/04/1{/gallery}