назад

Директор Регіонального центру розповів про створення Бюро правової допомоги в Україні

17.03.2016 about bureau 116 березня в Житомирському прес-клубі відбулася прес-конференція, присвячена реформуванню територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, а також вдосконаленню системи онлайн послуг населенню.

У прес-конференції взяли участь представники менеджменту проекту «Справедливе правосуддя», Президент Українського центру реформ Ірина Мовчан, в.о. начальник Головного територіального управління юстиції в Житомирськй області Ірина Волошина, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Валентин Залізнюк та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда.

Головною темою прес-конференції, про що власне й розпочала Ірина Волошина, була ліквідація районних управлінь юстиції та створення на відповідних територіях Бюро правової допомоги.

«Згідно з планом реформування Міністерства юстиції, буде ліквідовано 586 територіальних органів юстиції, які існували в Україні майже 20 років, – зазначила Ірина Волошина. – Планується створити більше 400 Бюро правової допомоги».

У своєму виступі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда докладніше розповів про особливість роботи Бюро правової допомоги: «У зв`язку з реформуванням територіальних органів Міністерства юстиції та розвитком системи безоплатної вторинної правової допомоги з 1 липня в Україні будуть працювати Бюро правової допомоги.

Основна місія Бюро полягає у посиленні правової спроможності територіальних громад. У зв`язку з цим на них будуть покладені такі функції як активне правоосвітництво на рівні громади. Усі Бюро матимуть доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, а в подальшому й до всіх державних електронних сервісів».

17.03.2016 about bureau 2

«Також Бюро правової допомоги буде займатися наданням безоплатної первинної правової допомоги громадянам, які мають на це законні підстави, – продовжив Олександр Гербеда, – надавати консультації та роз’яснення з приводу важливих питань, адвоката для категорій громадян згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Ті клієнти, які матимуть право на БВПД , отримають правову допомогу через представництво їх інтересів у судах цивільного та адміністративного провадження», – підсумував директор Регіонального центру з надання БВПД.

Учасники прес-конференції дійшли висновку, що створення Бюро правової допомоги та онлайн сервісів збудує прозору, орієнтовану на потреби громадян, зручну і зрозумілу систему безоплатної правової допомоги.

17.03.2016 about bureau 3