назад

Фахівець місцевого центру проконсультував військовослужбовців на заходах, присвячених пам’яті загиблих співробітників СБУ

729 січня 2017 року у м. Дніпро відбулась благодійна вистава-реквієм під назвою “Війна без строку…” курсантів Академії СБУ та відкриття виставки картин “Невидима варта”, присвячені пам’яті загиблих співробітників спецслужби.На заходах побував головний спеціаліст відділу правопросвітництва і взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія.

Виставку картин та виставу, яка відбулась потому, відвідали студенти місцевих навчальних закладів, колеги та рідні загиблих співробітників СБУ, ветерани служби, представники влади області та міста, громадські діячі,підприємці. Під час вистави курсанти від імені Героїв служби безпеки України розповіли про їх життєві історії без прикрас. У постановці використали фото- та відеоматеріали про Героїв, цитати з інтерв’ю, спогади рідних, а також фрагменти фільмів, зроблених Академією.

Фахівець центру поспілкувався з військовослужбовцями, учасниками АТО, ветеранами СБУ та іншими громадянами, присутніми на заходах. Едуард Абашія розповів про роботу центрів БВПД та про останні зміни у Законі України «Про безоплатну правову допомогу» зокрема, щодо розширення сфери суб’єктів, які можуть звернутися за нею та отримати відповідну поміч.

Під час розмови військовослужбовці задали фахівцю ряд питань, як то: які соціальні гарантії встановлені для військовослужбовців, що беруть участь в АТО та призвані під час мобілізації, як військовослужбовці можуть переказувати кошти своїм родинам, чи зараховують час військової служби до стажу тощо.

Едуард Абашія пояснив, що з 18.03.2014 року військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, грошове забезпечення виплачують в порядку та розмірах, установлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом (Постанова № 111).

Стосовно способів переказу коштів родинам військовослужбовців, фахівець центру повідомив, що є відповідне роз’яснення Міноборони – за бажанням військовослужбовця за призовом під час мобілізації перерахування (виплата) коштів членам сімей можна здійснити шляхом:

– видачі готівки з каси військової частини, за місцем її постійного розташування, за довіреностями військовослужбовців;

– перерахування коштів на зазначений військовослужбовцем рахунок або поштовим переказом з оплатою цих послуг за рахунок військової частини.

Крім того, військовослужбовці можуть самостійно перерахувати кошти членам своїх родин, використовуючи послуги дистанційного обслуговування банківських рахунків з використанням систем “телефонний банкінг”, “кліент-інтернет-банк”.

З приводу зарахування часу військової служби до загального стажу правник Третього дніпропетровського місцевого центру проінформував, що час перебування громадян України на військовій службі буде зараховано до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, стажу державної служби (згідноч.1 ст. 8 Закону про захист військовослужбовців).  

Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80; електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2017/02/2{/gallery}