назад

Фахівці Миколаївського бюро правової допомоги за круглим столом обговорили питання захисту прав жінок

kruglyi stil Mykolayivske BPD 2Напередодні Міжнародного дня прав жінок та миру, заступник начальника Миколаївського бюро правової допомоги Світлана Величко та керівник Миколаївської центральної районної бібліотеки Ксенія Зілінська провели для бібліотекарів району та постійних відвідувачів бібліотеки лекцію-бесіду на тему “Захист прав жінок та гендерна рівність в Україні”.

На початку Світлана Величко поінформувала присутніх про систему безоплатної правової допомоги, види правових послуг та можливість їх отримання в Миколаївському бюро правової допомоги. Також вона відмітила, що одним з напрямків діяльності бюро є проведення право просвітницької роботи серед населення. Захист прав жінок та гендерна рівність – питання, яке залишається актуальним в Україні і наразі.

Керівник Миколаївського бюро правової допомоги повідомила, що 8 вересня 2005 року Верховною Радою України був прийнятий спеціальний законодавчий акт з гендерної проблематики – Закон України „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”.

Гендерна рівність забезпечується наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї, спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг, створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством, правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

kruglyi stil Mykolayivske BPD 1


Учасники заходу відмітили, що, на жаль, не зважаючи на наявність профільних законів України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», «Про попередження насильства в сім’ї» тощо, їх норми залишаються переважно декларативними.


Однією з таких причин є низька обізнаність жінок (особливо в сільській місцевості) із міжнародними стандартами у сфері захисту від гендерної дискримінації, насильства в сім’ї.

Світлана Величко акцентувала увагу присутніх учасників круглого столу щодо необхідності  проведення правороз’яснювальної роботи, спрямованої на викорінення стереотипів щодо соціальних ролей жінок і чоловіків, підвищення рівня обізнаності жінок сільської місцевості  щодо їх прав і механізмів їх реалізації.


kruglyi stil Mykolayivske BPD 2


Керівник бюро закликала бібліотекарів, які були присутні на заході, щоб вони інформували жителів своїх громад щодо їх прав, а в разі їх порушення,  можливості отримати правовий захист в Миколаївському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт Миколаївка, вул. Незалежності, 71а. Для наочності Світлана Величко роздала присутнім буклети з інформацією про систему та види правової допомоги, які можна отримати в бюро правової допомоги.