назад
07.03.17

Коли причиною домашнього насильства є психічна хвороба члена сім’ї – консультації від фахівців системи БПД Вінниччини

06 03 1Розроблення схеми спільних дій для допомоги жінкам, які потерпають від насильства в сім’ї, відбулося 6 березня 2017 року на робочій зустрічі у Вінницькому місцевому центрі з надання БВПД. Присутні на заході також визначили, як саме захиститися від домашнього насильства в правовий спосіб.

Учасники зустрічі, серед яких – директор Вінницького місцевого центру з надання БВПД Лариса Пікановська, представник патрульної поліції м. Вінниці Альона Вотякова та голова громадської організації «Консультативно-інформаційний центр сім’ї, дітей та молоді» Євген Козлов працювали над алгоритмом взаємодії у випадках, коли є підстави вважати, що причиною домашнього насильства є психічна хвороба члена сім’ї.

Альона Вотякова розповіла, що наразі правоохоронні органи супроводжують у м. Вінниці дві такі сім’ї і повідомила, що одна з жінок є клієнткою Вінницького місцевого центру з надання БВПД, яка звернулась за допомогою у наданні батькові примусової психіатричної допомоги. Проблема в тому, що ця жінка, її мати та діти не тільки потерпають від домашнього насильства, яке вчиняє її батько, але й в тому, що він не погоджується навіть на огляд лікаря-психіатра.

Лариса Пікановська надала розгорнуту консультацію про гарантії та порядок застосування примусово психіатричної допомоги. Так, порядок, підстави, інші правові і організаційні засади забезпечення громадян психіатричною допомогою регулюється Законом України “Про психіатричну допомогу”.06 03 2

Психіатрична допомога – комплекс соціальних заходів, спрямованих на обстеження стану психічного здоров’я осіб, профілактику, діагностику психіатричних розладів, лікування, нагляд, догляд та медико-соціальну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади.

Кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено в законному порядку.

З метою з’ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання проводять психіатричний огляд. Він проводиться лікарем-психіатром на прохання або за усвідомленою згодою особи.

Так, психіатричний огляд може бути проведений без усвідомленої згоди громадянина або без згоди його законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у людини тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона:

– вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих;

– неспроможна сама задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність;

– завдасть значної шкоди своєму здоров’ю у зв’язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення такого огляду приймається лікарем-психіатром за письмовою заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду, та вказують на відмову особи від звернення до лікаря-психіатра.

Із цією заявою можуть звернутися родичі, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність та інші особи.

У невідкладних випадках, коли людина вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку, заява про психіатричний огляд особи може бути усною. У цих випадках рішення про проведення психіатричного приймається лікарем-психіатром самостійно і психіатричний огляд проводиться ним негайно.

У разі встановлення обґрунтованості заяви про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника лікар-психіатр направляє до суду за місцем проживання цієї особи заяву про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку. До заяви додається висновок лікаря-психіатра, який містить обґрунтування про необхідність проведення такого огляду, та інші матеріали. Психіатричний огляд особи проводиться лікарем-психіатром у примусовому порядку за рішенням суду.

Надання психіатричної допомоги в примусовому порядку можливо лише на підставі судового рішення, ухваленого за наслідками розгляду заяви представника психіатричного закладу.

За умисне подання заяви про психіатричний огляд особи, що містить завідомо неправдиві або неточні відомості щодо стану психічного здоров’я цієї особи, передбачено відповідальність.

Нагадуємо, що Вінницький місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Василя Порика, 29, тел. (0432) 56-01-80.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).