назад
15.06.18

Гендерна рівність та які права жінок порушуються в Україні

15 06 2018 1

Під такою назвою 15 червня відбувся круглий стіл у Козятині. Мета – об’єднання зусиль для запобігання дискримінації жінок та надання правової допомоги жінкам, які постраждалим від домашнього насильства. Організатор – Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Участь у круглому столі взяли: директор Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Комар, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марина Кобернюк, директор Козятинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ігор Гасюк, провідний фахівець з питань зайнятості населення Наталія Машталер, начальник відділу у справах сім’ї та молоді Людмила Кудимець, головний спеціаліст сектору молоді та спорту Ольга Шклярська, представники ГО «Територія добра».

Дискримінація жінок порушує принцип рівноправності і поваги людської гідності, перешкоджає участі жінок нарівні з чоловіками у політичному, соціальному, економічному і культурному житті своєї країни, заважає зростанню добробуту суспільства і сім’ї та ще більше перешкоджає повному розкриттю можливостей жінок на благо своїх країн та людства. На цьому наголосив Олександра Комара, розпочинаючи захід.15 06 2018 2

«Тема гендерної рівності надзвичайно актуальна, насамперед це стосується сфери праці та зайнятості, кар’єрного росту. На жаль, у сфері праці жінки знаходяться у гіршому становище ніж чоловіки у плані кар’єрного росту, оплати праці», – зазначила Марина Кобернюк.

Людмила Кудимець зазначила, що найбільшим кричущим порушенням прав жінок в Україні залишається домашнє насильство. Причини – стереотипи, що жінка – «берегиня дому», її функція – приготування їжі та догляд за дітьми. І щойно вона починає заявляти про свої права, то одразу ж піддається насильству – чи економічному, чи психологічному, чи фізичному, чи сексуальному. І з’явилася нова тенденція: якщо жінка намагається вирватися з кола домашнього насильства, то тоді методи стають більш виточені».

Щодо рівності прав жінок і чоловіків у працевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації та перепідготовці проінформувала присутніх Наталія Машталер. Роботодавець зобов’язаний:

  • створювати умови праці, які дозволяли б жінкам і чоловікам здійснювати трудову діяльність на рівній основі;
  • забезпечувати жінкам і чоловікам можливість суміщати трудову діяльність із сімейними обов’язками;
  • здійснювати рівну оплату праці жінок і чоловіків при однаковій кваліфікації та однакових умовах праці;
  • вживати заходів щодо створення безпечних для життя і здоров’я умов праці;
  • вживати заходів щодо унеможливлення випадків сексуальних домагань.

Круглий стіл відбувся у вигляді дискусії, зокрема було обговорено, що незважаючи на багатообіцяючі зміни в міжнародному праві та практиці, жінки з усього світу ще стикаються з повсякденною реальністю. Крім того, їм часто бракує засобів та знань, необхідних для використання системи прав людини, для боротьби проти зловживань.

Чимало жінок не знають про жіночий рух або сприймають його як щось абстрактне, що їх не стосується. Хоча активна діяльність протягом останнього десятиліття зробила права жінок більш окресленими, зараз завдання полягає в тому, щоб зробити їх більш досяжними.

Тому усі учасники даного круглого столу прийшли до спільної думки, щодо необхідності привернення уваги до загальнолюдських прав жінок, а саме: необхідність інформувати жінок про те, що вони мають права та повинні їх використовувати. Необхідно оприлюднювати випадки порушення прав на підставі гендеру та боротися з ними.

Під час заходу присутніх ознайомили з реалізацією Всеукраїнського правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!”.

По завершенню круглого столу було домовлено про подальшу співпрацю з громадською організацією «Територія добра», а також про спільне консультування жінок, які потерпіли від насильства в сім’ї, проведення правопросвітницьких заходів з метою запобігання торгівлі людьми та дискримінації жінок.

Нагадуємо, що Козятинський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Козятин, пров. Кондрацького, 1а.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106