назад

Херсон: для співробітників поліції, які відбувають на службу в зону ООС, провели лекцію

2 жовтня для співробітників поліції, які відбувають на службу в зону ООС, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко провела лекцію  на тему «Міжнародні та національні акти законодавства щодо недопущення катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує людську гідність, поводження з затриманими особами. Право затриманих на БВПД».
Треба сказати, що захід відбувся в рамках співпраці Регіонального центру з надання БВПД зі старшим інспектором з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції Іллею Андрійовським.

Олена Іпатенко детально проаналізувала міжнародні та національні законодавчі акти з даного питання. І хоча запропонована тема мала суто теоретичний характер, фахівчиня системи БПД торкнулась й практичних аспектів, пов’язаних із дотриманням права на свободу і особисту недоторканість, права на справедливе правосуддя і захист, а також недопущення катувань.

У зв´язку з чим зауважила, що Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Україна ратифікувала у 1987 році.
Положення норм міжнародного права були враховані й у Конституції України, у ст. 28 якої встановлено, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню. На розвиток цих принципових моментів відповідні правові приписи були включені до чинного Кримінального кодексу України.

Більш детально – у презентації   Олени Іпатенко «Право на свободу та особисту недоторканість. Заборона катувань як абсолютна норма», якою спікер поділилася з учасниками зустрічі.

Обговорюючи зазначені питання, поліцейські назвали форми жорстокого поводження – це катування, нелюдське поводження або покарання та принизливе поводження. Йшла мова і про ознаки катувань, а саме: спричинення сильного болю або страждання; вчинене безпосередньо державними посадовими особами або іншими «офіційними» особами з їх підбурювання, з їх відома або з їх мовчазної згоди; вчинене з конкретною метою.

Окрему увагу фахівчиня Регіонального центру приділила питанню щодо права затриманих осіб на безоплатну вторинну правову допомогу, нагадавши  положення ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що гарантує людині особисту недоторканість, захищаючи її, зокрема, від свавільного арешту чи затримання.
До того ж правоохоронці дізнались, хто є суб´єктами подання інформації і про які види затримання слід інформувати, а головне – запам´ятали алгоритм інформування Регіонального центру з надання БВПД про такі випадки.

Враховуючи, що поліцейські відбувають в зону ООС, Олена Іпатенко розказала, які права та пільги мають захисники, зокрема учасники бойових дій на Сході України.

Крім права на безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає захист адвоката, представництво інтересів у суді, складання процесуальних документів, це право на безкоштовний проїзд, безоплатне отримання земельної ділянки, щорічну разову грошову допомогу, безоплатне медичне забезпечення, а також право скористатися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг.