назад

Інформаційна та правопросвітницька робота на Одещині

Система безоплатної правової допомоги по всій Україні постійно проводить інформаційну та правопросвітницьку роботу серед громадськості про можливість отримати безоплатно правові послуги, про права та як ними скористатися і що робити, якщо їх порушують. 

Робота з різними віковими групами

Так, на Одещині юристка Ренійського бюро правової допомоги Анжела Пєнєва спільно з представниками міського відділу освіти організувала низку правопросвітницьких заходів у пришкільних таборах міста. На дітей очікували ігри та правові вікторини, під час яких вони вивчали свої права та обов’язки. А завідувачка Великомихайлівського бюро правової допомоги Ольга Вуколова провела інтерактивний захід в смт Велика Михайлівка, під час якого зокрема говорила про те, яким чином дитині захистити свої права та куди звертатися по допомогу.

Юристи Арцизького місцевого центру з надання БВПД провели правопросвітницький захід у Мирнопільському геріатричному будинку інтернаті щодо прав осіб поважного віку. Учасники також мали змогу отримати консультації та роз’яснення на питання, що їх турбують.

Юрист Одеського бюро правової допомоги №2 Микола Крутій завітав до студентів першого та другого курсів Одеського державного університету внутрішніх справ. З майбутніми правниками обговорили механізми захисту прав, зокрема можливості системи БПД.

Серед мешканців сільської місцевості актуальними залишається питання у сфері земельних правовідносин, тож фахівці організовують тематичні заходи в громадах. 

Так, юристка Іванівського бюро правової допомоги Юлія Юзик під час зустрічі із землевласниками та орендарями говорила про особливості сплати земельного порядку. 

 

А юристка Ананьївського бюро правової допомоги відвідала с. Жеребково, де крім консультування землевласників та землекористувачів, організувала семінар для працівників старостату.

Часто заходи організовуються на запит партнерів, які вивчають питання, з якими до них звертаються громадяни та запрошують юристів висвітлити ту чи іншу тему.

Так, юристка Одеського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Шпендак взяла участь в засіданні клубу «Жіноча ліга», що відбулося на базі Одеської філії Одеського обласного центру зайнятість. Під час заходу говорили про захист прав від дискримінації на ринку праці, зокрема юристка надала алгоритм дій, куди звертатися по захист, якщо пошукач роботи стикається із відмовою у працевлаштуванні через стать, вік, політичні погляди тощо. 

Правопросвіта військовослужбовців

Важливим для системи БПД є підвищення рівня правової поінформованості військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей. Тож працівники системи налагоджують співпрацю з військовими частинами регіону. 

Нещодавно юристи Подільського місцевого центру з надання БВПД зустрілися із представником Другого Прикордонного загону в/ч 2196. Зокрема під час зустрічі йшлося про розповсюдження інформаційних матеріалів на правову тематику у приміщенні військової частини, а також серед військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Співпраця зі ЗМІ

Також працівники системи БПД Одещини беруть участь у телеефірах. Так, в ефірі LiveStudio на 7 каналі директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина розповіла захист прав та підтримку постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.